Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Niklas Säwen (S). Foto Ulla Öhman/Sveriges Radio
1 av 4
Ordföranden för S i Sundsvall Niklas Säwén kan tänka sig att se över blockgränserna i landstinget. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Valplakat från bland andra Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna. Foto: Ulla Öhman/SR
2 av 4
Det kan bli nya koalitioner och ett nytt politiskt landskap efter landstingsvalet nästa höst. Foto: Ulla Öhman/SR
Ingeborg Wiksten, Folkpartiet.
3 av 4
Ingeborg Wiksten, Liberalerna. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Jonny Lundin Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
4 av 4
Jonny Lundin (C). Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

S i Sundsvall sträcker ut handen till C och L i landstinget

Niklas Säwén: Bra med samarbete över blockgränserna i landstinget
1:00 min

Om Sverigedemokraterna ökar i landstingsvalet nästa höst så bör Socialdemokraterna gå över blockgränsen för att samarbeta om makten, tycker ordföranden för Socialdemokraterna i Sundsvall.

Niklas Säwen (S) tycker att det finns mer att hämta i ett samarbete med Centerpartiet och/eller Liberalerna i landstingspolitiken än hos den tidigare samarbetspartnern Vänsterpartiet.

Särskilt viktigt om Sverigedemokraterna ökar.

På frågan om det kan uppstå nya koalitioner för Socialdemokraternas del vad gäller makten i Landstinget så pekar Säwén ut Centerpartiet och Liberalerna.

– Centerpartiet och Liberalerna är två partier som jag skulle kunna tänka mig att samarbeta med. Även på riksplanet har Socialdemokraterna sträckt ut handen och i Sundsvalls kommun samarbetar vi med Centern, säger Säwén, men han betonar också att frågan inte ägs av Socialdemokraterna i Sundsvall utan att det är en fråga för hela distriktet. 
Men samarbete över blockgränserna i regionpolitiken är han positiv till:

– Landstingspolitiken skulle må bra av att partier sätter sig över blockgränserna och diskuterar hur man ska ge västernorrlänningarna så bra vård som möjligt.

Centerpartiet och Liberalerna är två partier som det finns bra möjligheter att samarbeta med.

– Och det här är ju särskilt viktigt om Sverigedemokraterna ökar. Det är en av våra viktigaste uppgifter som ett demokratiskt parti att förhindra att de får inflytande.

Däremot tror inte Niklas Säwén på ett samarbete med Vänsterpartiet som ju traditionellt har varit Socialdemokraternas samarbetspartner i landstinget.

– Det finns några sakfrågor där vi står väldigt långt ifrån varandra just nu som gör att jag kanske inte tror att det blir det första alternativet under nästa mandatperiod. Men det är som sagt bara min personliga åsikt.

L och C vill helst leda med Vårdalliansen

Ingeborg Wiksten som är gruppledare för Liberalerna i landstinget är inte helt främmande för ett samarbete med S, men det är inte det primära.

– Förra mandatperioden samarbetade vi i Vårdalliansen och det vill vi i Liberalerna tillbaka till. Vi kunde samarbeta och leverera. Så det vi tänker nu är i första hand ett samarbete med Vårdalliansen, men om det inte skulle lyckas är det klart att vi kan titta på andra lösningar, säger Ingeborg Wiksten.

Centerpartisten Jonny Lundin är däremot mer skeptisk till ett samarbete med Socialdemokrater i landstinget.

– Det är inget alternativ idag, för Centerpartiets del är det ett nytt ledarskap som behövs för Region Västernorrland, och det ledarskapet ser vi i Vårdalliansen, det vill säga Centerpartiet tillsammans med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".