Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Andelen feta barn ökar inte i Västernorrland

Publicerat onsdag 11 oktober 2017 kl 15.07
Folkhälsoplanerare: Vi kan ju äta hur mycket som helst - hela tiden
(1:51 min)
En pojke äter korv med bröd. Foto: Erik Nylander/TT
1 av 4
Foto: Erik Nylander/TT
Tallriksmodellen för den som rör sig lite. Illustration: Livsmedelsverket
2 av 4
Tallriksmodellen för den som rör sig lite. Foto: Illustration: Livsmedelsverket
Tallriksmodellen för den som rör sig. Illustration: Livsmedelsverket
3 av 4
Tallriksmodellen för den som rör sig. Foto: Illustration: Livsmedelsverket

Andelen feta svenska pojkar har mer än tredubblats de senaste 40 åren, medan andelen feta flickor fördubblats. I Västernorrland är ungefär 2 000 barn överviktiga, men ökningen här har avstannat.

I övriga världen är situationen ännu värre. I vissa länder har andelen feta barn tiofaldigats. Det visar en ny stor internationell studie som tidskriften
tidskriften The Lancet publicerar.  

Västernorrland är inget undantag. Ungefär 6 procent av alla barn mellan 6-16 år i Västernorrland lider av fetma, visar statistik från Landstinget Västernorrland. Sammanlagt handlar det om ungefär 2 000 barn som är överviktiga.

Landstinget följer vikten hos barnen i förskoleklass, i 4:an, i 7:an och första året i gymnasiet. Den här statistiken visar att det inte är fler barn som är överviktiga nu jämfört med för tio år sedan. 

– Idag och för ungefär tio år sedan så är det ganska så lika, både bland pojkar och flickor i Västernorrland, säger Johannes Dock som är folkhälsoplanerare på Landstinget.

Äter föräldrarna väldigt lite grönsaker, så gör ju barnen det också.

Men det finns inga genvägar för den som behöver gå ner i vikt. 

– Mat och fysisk aktivitet har jättestor betydelse. Här i Västernorrland är det väldigt få vuxna som äter den rekommenderade mängden med grönsaker till exempel. Äter föräldrarna väldigt lite grönsaker så gör ju barnen det också, säger Johannes Dock.

Att fetman breder ut sig i världen beror på flera olika saker, menar Johannes Dock.

Vi kan ju äta hur mycket som helst - hela tiden.

– Vi har ju fantastisk tillgång till energität mat. Vi kan ju äta hur mycket som helst - hela tiden. Det är ju inte som förr när man inte hade råd eller inte hade tillgång till samma mängd mat. Det vi ser nu är det som händer när energität mat blir billig, på det sätt som den är i västvärlden.

Kostråden har också anpassats efter att många barn idag är stillasittande.

– Näringsinnehållet ska vara högt, men energiinnehållet ska inte vara så högt, eftersom vi inte rör oss så mycket. Vi får anpassa maten utifrån det vi gör.

– Det finns numer en tallriksmodell för stillasittande och en tallriksmodell för ett mer rörligt liv. De flesta av oss har ju arbeten som är ganska stillasittande och de flesta unga är ju också ganska stillasittande, konstaterar Johannes Dock, folkhälsoplanerare på Landstinget i Västernorrland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".