Spåntaket på logen på Lögdö bruk har stora hå.
1 av 2
Spåntaket på logen på Lögdö Bruk har stora hå. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Taket på logen på Lögdö bruk läcker och presenningar har spänts upp i ett försök att avleda vattnet.
2 av 2
Taket på logen på Lögdö bruk läcker och presenningar har spänts upp i ett försök att avleda vattnet. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/ Sveriges Radio

Allvarligt om byggnaderna på Lögdö bruk missköts

Riksantikvarieämbetet: Allvarligt när man misssköter underhåll
0:58 min

När Timrå kommun gjorde Lögdö bruk till kulturreservat 2004 åtog de sig också ansvaret för att vårda och förvalta byggnaderna menar Riksantikvarieämbetet.

Flera av byggnaderna på Lögdö bruks kulturreservat hotas av förfall eftersom spåntaken delvis är ruttna och har stora hål där det regnar in.

Trots att problemen med taken uppstod för flera år sedan har Timrå kommun inte gjort något för att åtgärda skadorna.

– Det är allvarligt, speciellt om man missköter en byggnad under så lång tid så uppstår det ju ofta skador som är mycket mer omfattande. Då är det ju inte bara taket längre, utan det kan också vara konstruktioner som kan vara skadade, säger Fabian Mebus, utredare på Riksantikvarieämbetet med ansvar för landets kulturreservat i en kommentar till P4 Västernorrlands tidigare publicering om att flera tak på Lögdö bruk har stora hål.

– Det är alltid allvarligt när man misssköter underhåll och det är förvaltarens ansvar ansvar att se till att de mål man har satt upp med ett kulturreservat uppfylls, säger Fabian Mebus. 

I och med att kommunen inrättade Lögdö bruk som ett kulturreservat 2004 så har också kommunen påtagit sig ett ansvar för att sköta det, menar Fabian Mebus.

– I ett kommunalt kulturreservat så är det kommunen som har ansvar att se till att det sköts och att byggnaderna får vård. Däremot innebär det inte att den som är förvaltare också måste finansiera det, man kan ju söka pengar från olika håll, men det är förvaltarens ansvar att se till att det blir gjort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".