Jan-Christer Jonsson, ordförande i kultur- och tekniknämnden i Timrå om Lögdö
Jan-Christer Jonsson, ordförande i kultur- och tekniknämnden i Timrå om Lögdö Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Timrå avstod statligt bidrag för Lögdö bruk

Timrå kommun: Det blir givetvis dyrare eftersom man inte gjorde det för många år sedan
1:00 min

Länsstyrelsen beviljade redan 2009 ett bidrag med 65 procent för att reparera taket på sädesmagasinet, men kommunen hade inte råd att betala resten.

2004 inrättade Timrå kommun reservatet.

2009 ansökte kommunen om pngar hos Länsstyrelsen för att byta spåntak på sädesmagasinet - Länsstyrelsen erbjöd sig betala 65% av kostnaden. Timrå kommuns åtagande skulle då bli 256 171 kronor - en kostnad som kommunen inte ville ta - istället fortsatte skadorna på byggnaden att förvärras.

2010 - ville Timrå kommun byta ut spåntaken mot ett plåttak - stadsarkitekten sa nej med hänvisning till att byggnaden har ett riksintresse.

Därefter har inga aktiva åtgärder gjorts,  nu är det stora hål i taken och presseningar har lagts ut inuti huset för att skydda de mest värdefulla museiföremålen.

Jan-Christer Jonsson som är nuvarande ordförande i kultur- och tekniknämnden i Timrå säger att enligt det förslag som nämnden nu lagt ska det finnas pengar för reparationer, om förslaget går igenom i budgeten.

– Vi känner till problemen men vi har nu föreslagt att 6,3 miljoner, varje år under tre års tid, ska läggas på Lögdö bruk.

När taken inte är hela så blir ju hela fastigheten förstörd, hur kan man inrätta ett kulturreservat 2004 utan skötselplan?

– Vi försöker ta ett ansvar nu, sen blir det givetvis dyrare eftersom man inte gjorde  det för många år sedan, säger Jan-Christer Jonsson, som inte var ordförande vid den tiden.

Idag är det ju möjligt att få mer än 65 procent i bidrag, varför väljer ni att lägga kostnaden i er egen budget, istället för att att skicka in en ansökan?

– Den information jag har fått, för att söka statliga pengar, är att den som äger fastigheten också måste bidra med finansieringen, säger Jan-Christer Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".