En skylt till en lägenhetsvisning i Örnsköldsvik
Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Stora skillnader mellan priser på bostadsrätter i Västernorrland

Mäklare: Det är fantastiskt roligt
1:28 min

Västernorrland är det län i Sverige där priserna på bostadsrätter har ökat mest rent procentuellt de senaste fem åren. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna.

Enligt siffror från Svensk mäklarstatistik som är en leverantör av just statistik gällande bostäder så ökar priserna på bostadsrätter i Västernorrland mest av alla län i Landet, rent procentuellt. 

Allra störst ökning har Timrå. 2012 kostade i snitt en lägenhet strax under 2000 kronor per kvadratmeter. Idag kostar den nästan 8000 kronor. Alltså ungefär fyra gånger så mycket. 

När statistik tas fram av Svensk mäklarstatistik måste varje kommun sälja minst 25 bostadsrätter de senaste tre månaderna för att de ska räknas in i statistiken som redovisas. Därför räknas inte kommunerna Ånge, Sollefteå och Kramfors när man pratar om att priserna i Västernorrland har ökat. I Ånge har det till exempel inte sålts en enda bostadsrätt i Ånge det senaste året. 

Alla statisitk i artikeln är framtagen av svensk mäklarstatistk

Hans Edmark är mäklare i Örnsköldsvik och han tycker inte helt oväntat att marknaden för bostadsrätter går åt rätt håll. 

– Man har en fantastisk marknad där både köpare har ett jättebra läge, säger Hans Edmark. 

Han menar alltså att köpare har bra förutsättningar nu, trots att bostäderna blir fortsatt dyrare. Det beror enligt Hans Edmark på att marknaden är stabil.

– Den som köper köper gör det i en trygg marknad, säger Hans Edmark. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".