Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Timrå kommun hade fel – det finns inga tillfälliga plåttak på Lögdö bruk

Jan-Christer Jonsson (S): Jag har inte varit dit själv utan läst ett papper
3:55 min
Den stora logen saknar helt och hållet ett temporärt plåttak som skydd.
1 av 5
Den stora logen saknar helt och hållet ett temporärt plåttak som skydd. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
På baksidan av "Magasinet" finns en liten plåt, i övrigt är spåntaket oskyddat.
2 av 5
På baksidan av "Magasinet" finns en liten plåt, i övrigt är spåntaket oskyddat. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Större delen av "Magasinet" har inte heller något temporärt plåttak.
3 av 5
Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio Foto: Ingrid Engstdt Edfast/Sveriges Radio
Ingen plåt täcker spåntaket på "Logen" på Lögdö bruk
4 av 5
Ingen plåt täcker spåntaket på "Logen" på Lögdö bruk Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Jan-Christer Jonsson, ordförande i kultur- och tekniknämnden i Timrå om Lögdö
5 av 5
Jan-Christer Jonsson, ordförande i kultur- och tekniknämnden i Timrå om Lögdö Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

Spåntaken på flera av byggnaderna på Lögdö bruk kulturreservat är så trasiga att det regnar in. Byggnaderna riskerar att förstöras och värdefulla museiföremål skadas.

Kulturreservatet instiftades 2004 av Timrå kommun men sedan dess har byggnaderna förfallit, de allvarligaste skadorna finns på de stora förrådsbyggnaderna "Magasinet" och "Logen" där spåntaken är trasiga.

När Jan-Christer Jonsson (S), ordförande i kultur och tekniknämnden i Timrå besökte P4 Västernorrland på onsdagen så sa han att tillfälliga plåttak ha lagts på de byggnaderna.

– Vad jag vet har man tillfälligt lagt plåttak för att skydda så det inte ska regna in, sa han.

Inget som skyddar mot regnet

Men när P4 Västernorrland besökte bruket idag igen för att se om påståendet stämmer, så finns inga plåttak, däremot finns en liten plåtlapp över en liten del av ena byggnaden som kallas magasinet. Därutöver är taken trasiga och det saknas även hängrännor, så i det kraftiga regnet under torsdagen skvätter det mot fasaden.

– Ja, jag har inte varit dit själv och kollat utan jag har bara läst på ett papper, så det är uppgifter jag fått från tjänstemannasidan, säger Jan-Christer Jonsson när P4 Västernorrland konfronterar honom med uppgifterna.

Hur det kan komma sig att han fått uppgifter som visat sig inte stämma kan Jan-Christer Jonsson inte svara på i nuläget.

– Jag tror inte att ni ljuger, men jag får kolla med förvaltningen eftersom jag läst ett papper och om det visar sig inte stämma med verkligheten, som jag tolkade det, då måste jag kolla det med förvaltningen. Men jag har inte hunnit det än för jag har suttit i möte idag, säger Jan-Christer Jonsson.

Nu när vi vet att de här taken inte är skyddade av plåt, vad ska man göra då, det regnar ute och det riskerar att förvärra skadorna?

– Ja jag vet det, och vi är just nu inne i budgetprocessen om vi ska lägga pengar på Lögdö bruk, men det kan jag inte säga något om eftersom det inte är beslutat i fullmäktige, säger Jan-Christer Jonsson.

Hur tycker du att Timrå kommun tagit hand om Lögdö bruk hittills?

– Ja det behöver man inte vara någon Einstein för tycker jag, det har ju inte skötts riktigt bra. Sedan kan det ju finnas olika förklaringar, men det jag tycker är intressant att diskutera nu är vad vi tänkt att göra, och det återkommer vi till under hösten, säger Jan-Christer Jonsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".