Inlagd gurka i en burk.
Görka i gölllig börk. Foto: Leif R Jansson / TT

Köngligt samtal om göbbar, gömmor och öndölater

Professor: vokalerna u och ö är kolossalt lika
3:48 min

I sundsvallsdialekten uttalas den korta vokalen u som ö. Inget konstigt med det alls, enligt professor emeritus i fonetik.

Vilket är ditt bästa ord där u byts mot ö? Berätta i diskussionen på vår Facebook-sida!

Olle Engstrand som forskat på dialekter under sitt liv konstaterar att uttalet av de svenska vokalerna är speciellt i ett globalt perspektiv. U och ö finns bara i kanske 10 procent av jordens språk.

– När man kommer in på det korta uttalet av vokalerna u och ö, som i lögnare och lugnare, blir det finlir eftersom dom är kolossalt lika. Att det finns en skillnad mellan ljuden är nästan unikt.

Det förvånar därför inte Olle Engstrand att skillnaden håller på att utjämnas på olika håll i landet. 

– Det händer inte bara i Sundvall. Utan också i till exempel östra Mälardalen men där går utvecklingen åt exakt motsatt håll. Där blir lögnare lugnare medan det i Sundsvall är att lugnare bli lögnare. 

Språkvetare har lagt märke till en tendens i språket bland unga. Där ett ö blir öppet och förflyttas bakåt i munnen. Hög uttalas som hag. Även det är en del av dialekten i och kring Sundsvall där grönt kan uttalas grant. 

Var förskjutningen av vokalerna kommer ifrån går inte att säga. Mest troligt är det slumpen enligt Olle Enstrand. Att en ganska ung person pratar på ett visst sätt som andra sedan tar efter. 

Kan Gina Dirawi ha varit med och påverkat? Hon har ju tagit med sundsvallsdialekten från nätet och vidare upp på de största scenerna. 

– Hon kan ha givit dialekten en viss prestige i en del öron och har därför en viss konserverande inverkan på dialekten, kanske, säger Olle Engstrand. 

Sammanfattningsvis: u och ö uttalas långt fram och med rätt liten munnen och eftersom ljuden ligger så nära varandra är dom svåra att skilja på. 

– Ja, som i dumma och döma. Dom är väldigt nära. Om vokalerna sammanfaller där blir det svenska vokalsystemet mer likt jordens språk i största allmänhet, säger Olle Engstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".