Sollefteå sjukhus. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Sollefteå sjukhus. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

IVO granskar patientsäkerheten på Sollefteå sjukhus

Andrea Blömer: Fått in uppgifter om att patientsäkerheten kan vara hotad
2:18 min

Nu ska Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granska patientsäkerheten på Sollefteå sjukhus. Detta efter att det har kommit in oroande skrivelser till myndigheten från personal på sjukhuset.

Bakgrunden till granskningen är den omstrukturering som landstinget Västernorrland gjorde 2016 och som innebar att akutkirurgin och akutortopedin försvann från sjukhuset. 

Vi kommer att granska hur vårdgivaren säkerställer patientsäkerheten.

– Det jag kan säg är att vi har öppnat ett ärende där vi kommer att granska hur vårdgivaren säkerställer patientsäkerheten, och det gör vi med anledning av avvecklandet av akutkirurgin och akutortopedin i Sollefteå, säger Andrea Blömer, inspektör på IVO. 

”Lät så pass allvarligt”

Det som man gör att granskningen genomförs just nu är för att myndigheten har fått in två skrivelser från personal på Sollefteå sjukhus. Det som kommer fram i skrivelserna är att delar av Sollefteå sjukhus inte är patientsäker efter landstingets omstrukturering av Sollefteå sjukhus.

– När vi läste igenom det så tyckte vi att det lät så pass allvarligt att vi ville göra en granskning, säger Andrea Blömer.

Vad händer om ni kommer fram till att Sollefteå sjukhus inte är patientsäkert?

– Då kommer de få vidta åtgärder så att de kan säkerställa patientsäkerheten, säger hon. 

Är det här er första granskning på Sollefteå sjukhus sedan omstruktureringen?

– Ja, det är vår första egeninitierade granskning, men vi har tidigare granskat enskilda ärenden som har med omstruktureringen att göra, säger Andrea Blömer. 

Oklart när granskningen är klar

IVO:s arbete kring den här granskningen är fortfarande i sin linda så därför är det inte helt klart hur den här granskningen kommer att gå till. Det är även oklart när granskningen kommer att vara klar. 

– Men om jag får gissa så tror jag att den kommer att vara kvar i början av nästa år, säger Andrea Blömer. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".