När hösten övergår till vinter letar sig gnagarna inomhus.
1 av 3
När hösten övergår till vinter letar sig gnagarna inomhus. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Peter Nyström, platschef på Anticimex i Östersund och Sundsvall.
2 av 3
Peter Nyström, platschef på Anticimex i Östersund och Sundsvall. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
råttfälla
3 av 3
En klassisk råttfälla Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio

Nu flyttar mössen in – så gör du det svårare för dem

4:09 min

Nu går vi in i en säsong då många djur gör sig redo för vintern. Det gäller även dem som letar sig in i bland annat väggar och tak i våra hus.

Ruggigt väder, blött och kallt. Då vill man väl helst sitta inne i värmen. Men det är inte bara vi människor som söker oss inomhus när det blir allt bistrare väderlek, i och med att hösten nu övergår till vinter.

Vid den här tiden på året letar sig små, kanske ovälkomna, djur in till värme och mat. 

Klätterväxter på fastigheter är rena motorvägen för mössen

Det bästa sättet att hålla möss och skogsmöss borta är helt enkelt att hålla det städat - både utvändigt och invändigt. Mata fåglarna en bit från huset, täta håligheter och använd finmaskigt stålnät på 5 mm är några tips.

 – En mus kan ta sig in genom ett 6 mm litet hål, berättar Peter Nyström som ändå tycker att det finns mycket att göra i förebyggande syfte även inomhus. Plocka bort allt som går att äta, även stearinljus och ställ dynor på högkant så mössen inte kan bygga bo, säger Peter Nyström, platschef på Anticimex i Östersund och Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista