En hjullastare lyfter bort Greenpeace container från infarten till timmerinfarten till Östrandsfabriken.
1 av 8
En hjullastare lyfter bort Greenpeace container från infarten till Östrandsfabriken. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Räddningstjänsten fick plocka fram verktygslådan när de fastkejdade aktivisterna skulle tas loss. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
4 av 8
Räddningstjänsten fick plocka fram verktygslådan när fastkedjade aktivister skulle tas loss. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Polis intill den container som innehåller människor under Greenpeace aktion mot Östrandsfabriken i Timrå. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
6 av 8
Polis vid den container där personer kedjat fast sig både utanför och inuti containern. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Östrand massafabrik utanför Timrå. Foto: Matilda Jansson/Sveriges Radio
8 av 8
Östrand massafabrik. Foto: Matilda Jansson/Sveriges Radio

Polis avbröt Greenpeace aktion vid Östrandsfabriken

Polisen: Den andra är nog loss när som helst
0:52 min

Omkring 40 miljöaktivister från Greenpeace blockerade Östrandsfabriken i Timrå från tidig morgon. Aktionen var en protest mot att SCA avverkar vad man anser är värdefull skog. Vid 11-tiden hade polisen avbrutit aktionen.

Vid 10.20-tiden på förmiddagen började polisen försöka ta loss personer som kedjat fast sig på en järnvägsräls och i en container. Klätterutrustning är också beslagtagen. Strax efter 11 var bara en fastkedjad person kvar att klippa loss, och polisen betraktade därmed aktionen som avslutad.

– En är loss, och den andra är nog loss när som helst, och Greenpeace har sagt att de kommer avvika när samtliga personer är lösgjorda, säger Markus Grahn, poliskommissarie vid polisen i Västernorrland.

Ni fick ta hjälp av räddningstjänsten?

– De har lite bättre verktyg i sina fordon så vi fick låna deras verktygslåda och expertis.

Ett 40-tal personer är misstänkta för olaga intrång eller egenmäktigt förfarande och en förundersökning är inledd. Alla aktivister är identifierade, men ingen är frihetsberövad.

– Det har varit jättelugnt. Vi har haft god kontakt med med dem från Greenpeace och en bra dialog, konstaterar poliskommissarie Markus Grahn.

De som deltagit i aktionen kommer från sju olika länder. Tillsammans har man blockerat lastbilsingången med en container, flera personer har varit fastkedjade i en järnvägsräls och övriga ingångar har också blockeras i aktionen. Man ville på så sätt hindra virket att nå fabriken.

Enligt Greenpeace avverkar SCA i områden som Naturvårdsverket pekat ut som skogar med "särskilt höga ekologiska bevarandevärden" och organisationen kräver stopp för det. 

– Vi är här för att läget är akut. De här skogarna avverkas medan vi står här och pratar, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige.

– Vi visar tydligt för SCA och Essity att vi inte har tid att prata längre. De sista viktiga, riktiga skogarna avverkas nu. Greenpeace är inte emot skogsbruk. 80 procent ska användas på ett bärkraftigt sätt, men de sista tjugo procenten måste skyddas. I nuläget är fem procent skyddade, säger Frode Pleym.

SCA däremot är förvånade över att Greenpeace valt att rikta kritik mot deras skogshantering.

– De mest värdefulla områdena som Greenpeace vill att vi ska skydda, är redan skyddade i våra ekologiska landskapsplaner, konstaterar Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör SCA.

Vid 9.30-tiden hade den största av banderollerna tagits ner, och när vinden tilltog tippade två aktivister över en grind som de blockerade. De hängde i rep i en ställning som även hade en banderoll uppspänd som vinden fick tag i. Ingen person skadades, men en övervakningskamera vid grinden gick sönder, enligt SCA.

Aktionen idag en del av Greenpeace Internationals globala kampanj att skydda det norra skogsbältet, enligt organisationen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".