Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör vid SCA.
1 av 2
Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör vid SCA. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

SCA om Greenpeaceaktionen

Björn Lyngfelt SCA: De har valt konfrontation istället för dialog
1:21 min

Aktivister blockerade på måndagsmorgonen flera infarter till Östrandsfabriken i Timrå som tillverkar pappersmassa. SCA är förvånade över att Greenpeace riktat in sig på Östrand.

– Jag är förvånad. Jag tycker vi haft en bra dialog med Greenpeace under året, konstaterar Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör SCA om aktionen.

– I grund och botten har vi en ganska gemensam uppfattning om vad som är viktigt när det gäller naturvård, säger Björn Lyngfelt.

Greenpeace menar att SCA avverkat skyddsvärd gammelskog och blockerade därför infarterna och även en järnvägsräls, för att hindra att virket kom fram till fabriken.

– De mest värdefulla områdena som Greenpeace vill att vi ska skydda, är redan skyddade i våra ekologiska landskapsplaner, konstaterar Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör SCA.

Greenpeace aktion är olaglig. Både polis och räddningstjänst fanns på plats fram tills dess att polisen avbröt aktionen.

– Man har från Greenpeace sida valt konfrontation istället för fortsatt dialog, och det tycker vi är tråkigt.

– Vi har blivit utsatta för intrång och egenmäktigt förfarande på lite olika sätt. Det får bli en polisiär fråga, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör SCA.

Polisen i Medelpad har nu inlett en förundersökning. Ett 40-tal personer från sju olika länder är misstänkta för olaga intrång och egenmäktigt förfarande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".