SCA ser över säkerheten efter Greenpeace aktion

SCA: Visar att en fabrik av det här slaget är väldigt sårbar
1:35 min

Greenpeace aktion att blockera infarterna och även ta sig in på fabriksområdet och upp på ett tak på Östrandsfabriken visar hur sårbar fabriken är. Det konstaterar Björn Lyngfelt på SCA. Nu ska säkerheten ses över.

En fråga många ställer sig efter Greenpeace aktion på måndagsmorgonen är hur det var möjligt för flera aktivister att ta sig in på det välbevakade fabriksområdet och även upp på taket på sodapannan för att hissa ner sig själva och en banderoll.

– För en målmedveten och välutrustad grupp, så är det inte omöjligt att ta sig över eller runt staket. Sedan ska man komma ihåg att det här är en jättestor byggarbetsplats just nu. Det kommer ett tusental entreprenörer, byggare, tekniker av olika slag varje dag till Östrandsfabriken, säger Björn Lyngfelt.

Visar att en fabrik av det här slaget är väldigt sårbar.

Hur lyckas man ta sig in och upp på taken på den höga sodapannan utan att bli upptäckta?

– Vi vet inte hur de tagit sig upp. Det hoppas vi att våra egna utredningar och kanske även polisutredningen kan visa, säger Björn Lyngfelt kommunikationsdirektör vid SCA.

– Vi räknar inte med den här typen av aktiviteter.

Kommer ni skärpa säkerheten?

– Det får vi ta ställning till när vi förstår lite bättre vad som hänt och varför. Det visar ju också att en fabrik av det här slaget är väldigt sårbar, säger Björn Lyngfeldt, kommunikationsdirektör vid SCA. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".