Foto: Hasse Holmberg / TT
Foto: Hasse Holmberg / TT

Vuxna kände till övergrepp mot barn

Carl Göran Svedin: Att anmäla gör att barnen kan komma vidare och lägga det bakom sig
1:40 min

Idag fortsätter rättegången mot de två bröder som misstänks för grova våldtäkter mot barn som ska ha pågått sedan början av 2000-talet. I förundersökningen framgår det att det fanns vuxna som kände till att barn utsattes för övergrepp.

En av de utsatta pojkarna, som idag är i 25-årsåldern, berättar i förhör att han som 12-åring berättade för sin pappa att han blivit utsatt för övergrepp, men han fick sin pappa att lova att inte berätta det för någon. Hans pappa berättade det vidare till en vän för att fråga om råd.

Vännen beskriver i förhör att de pratade igenom om pappan skulle anmäla, men kom fram till att de trodde att barn kan uppleva en rättegång som ett nytt övergrepp och valde därför att inte anmäla.

Professor uppmanar att anmäla

Carl Göran Svedin, professor vid Linköpings Universitet, som har forskat om frågor som rör övergrepp mot barn, säger att det vuxen bör anmäla om de tror att ett barn utsatts för övergrepp.

Enda sättet att komma vidare och lägga det bakom sig.

– Man ska inte vara rädd för det. Det finns bättre rutiner idag när det gäller förhör och utredning. Underåriga offer behöver oftast inte vara med under rättegången, utan man använder inspelade polisförhör.

Så man ska inte vara orolig över att det kan bli jobbigt för barnet?

– Det är klart att det blir jobbigt för barnet, men samtidigt är det enda sättet att komma vidare och lägga det bakom sig. Man måste hjälpa barnet och familjen över obehagströskeln så de får hjälp att ta sig vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".