Bildkollage: En facebookstatus med texten "#metoo. Alla känner till det - men ändå bara fortsätter det...". Krönikören och debattören Lina Norberg Juuso. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio
1 av 2
Facebookstatus #metoo och krönikören Lina Norberg Juuso. Foto: Fredrik Birging/Sveriges Radio

#metoo - taggen som synliggör sexuella trakasserier

2:16 min

Just nu syns den överallt i sociala medier. Hashtaggen #metoo som handlar om hur oändligt många kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier. Krönikören Lina Norberg Juuso efterlyser fler modiga män.

I nätkampanjen #metoo berättar kända och okända kvinnor vad de varit med om.

– Problemet med sexuella övergrepp och sexuella trakasserier är inget nytt för oss kvinnor. Vi pratar om det, vi är medvetna om det och vi försöker hjälpa varandra. Men eftersom förövaren generellt är en man, så måste männen nu ta sitt ansvar och säga stopp - det räcker. Och agera mot andra män, säger Lina Norberg Juuso.

Vad ska män göra?

– För det första ska man ställa sig frågan "Är jag någons metoo?". Självreflektion. Det är när man vågar tänka tanken att man kanske bidragit till det här, som man också kan ta ansvar. Det är viktigt att man står på kvinnornas sida, säger Lina Norberg Juuso.

Man ska ställa sig frågan: Är jag någons MeToo?

För mindre än ett dygn sedan uppmanade skådespelaren Alyssa Milano kvinnor att berätta om sexuella kränkningar och övergrepp under hashtaggen #metoo ("jag också"). Uppmaningen kom i spåren av att en av Hollywoods mäktigaste män, filmproducenten Harvey Weinstein, anklagas för många års sexuella trakasserier och flera fall av våldtäkt.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan greppa vidden av problemet", skrev hon och fick ett enormt gensvar bland internationella stjärnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista