Glenn Svedin, historiker på Mittuniversitetet.
Glenn Svedin, historiker på Mittuniversitetet. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio

Historikern ger lugnande besked: Vi kommer inte få se en revolution

Glenn Svedin: Sommaren 1867 var betydligt värre än vad vi har sett nu
5:29 min

Än är det kanske för tidigt att kalla årets lilla skörd för missväxt, men dåliga skördar och svält har genom historien bäddat för revolution.

Det dåliga vädret i år har skapat stora problem för lantbruket. 

– Just nu är det så blött att vi inte kan tröska och få in spannmålet. Vi har ungefär 70 procent kvar att skörda, säger bonden Karolina Westlund.

”Fortsatte att kräva in pålagor av bönderna”

Men vad hade hänt om det här hade skett för 150-200 år sedan? Genom historien har dåligt väder och dålig skörd varit en grogrund för revolution, menar Glenn Svedin, historiker på Mittuniversitetet. 

– Ja, det kan vara en faktor och det ser vi återkommande genom historien. Skatten blev inte mindre från staten, man fortsatte att kräva in pålagor av bönderna trots att produktionen hade slagit fel. Ett sådant exempel är bondeupproret på 1400-talet, säger han.  

”Vi kan vara fullständigt lugna”

Men att årets dåliga väder skulle kunna orsaka en revolution, tror han inte. 

– Jag har oerhört svårt att se det. Man ska komma ihåg att när vi idag har dåliga år så är det oerhört få människor som drabbas ekonomiskt. Den stora delen av befolkningen märker ju inte av detta överhuvudtaget. Så på den fronten kan vi vara fullständigt lugna; vi kommer inte att se några bonderevolter eller revolutionsförsök, inte av den anledningen i alla fall, säger Glenn Svedin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".