Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Colombianska köttbullar med morotsris

Köttbullar från Colombia serverade med ris. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Köttbullar från Colombia. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

På vår jakt efter ny inspiration till våra klassiska köttbullar så stannar vi idag till i Colombia, Sydamerika.

Köttbullar från Colombia (Albondigas)

800 gram nötfärs
1 gul lök
1 röd lök
En bit purjolök
1 vitlök (Solo)
1 kruka med persilja
1 kruka med koriander
1 habanero (chili)
1 ägg
1 msk ströbröd
1/2 tsk spiskummin
Krydda med salt och vitpeppar.

Gör så här:
Finhacka lökarna, chili, persilja och koriander. 

Sedan blandar du ihop en smet av nötfärs, ägg, ströbröd och lite av persiljan, koriandern och vitlöken. Krydda med en nypa spiskummin, salt och peppar. Rulla till klassiska köttbullar.

Resten av ingredienserna, allt som är kvar, steker du i smör. Bryn det mjuk.

Sedan kokar du köttbullarna i buljong, några minuter bara. Buljongen ska du sedan använda att koka riset i.

Nu tar du köttbullarna direkt från kastrullen ner i stekpannan.

Stek riset med rivna morötter, koka sedan riset i buljongen där du kokade köttbullarna. OBS! Låg värme i ca 30 min.

/Bedoya 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".