Dubbfria och dubbade vinterdäck. Foto: Pontus Lundahl/TT
Dubbfria och dubbade vinterdäck. Foto: Pontus Lundahl/TT

Rusning efter vinterdäck efter första halkan

0:50 min

När första halkan slog till i morse var det det många som snabbt ville skifta till vinterdäck.

Trots att det är tillåtet att köra med vinterdäck från 1 oktober, är det alltid första halkan som är en rejäl väckarklocka för att det är dags att byta däck. 

– Idag har det varit full fart hela dagen. Det har nog ringt en femtio personer, men vi hinner bara göra en trettio bilar om dagen, konstaterar Torgny Forslund, som jobbat med däck i över 40 år i Kramfors.

Är det alltid så här?

– Det är alltid så här varje höst. Det måste till en första frosthalka för att folk ska vakna till liv. 

Att det är tillåtet att köra med vinterdäck 1 okt - 15 april är det inte alla som vet.

Det måste till en första frosthalka för att folk ska vakna till liv.

– Man har väl fostrat några under åren, så det har blivit bättre. Man får ju lägga på vinterdäcken första oktober, folk tror ju inte det. Man måste ha det från 1 december.

Regler för vinterdäck

Vinterdäck 1 december–31 mars
Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. 

Dubbdäck 1 oktober–15 april
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Definitionen av vinterväglag
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Källa: transportstyrelsen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista