christina westberg
1 av 3
Christina Westberg får ställa sin bil med handikapparkeringstillstånd längre bort. Foto: Lotte Nord/SR
Christina Westberg
2 av 3
Christina Westberg får ställa bilen längre bort än cyklarna utanför rehabiliteringen på länssjukhuset. Foto: Lotte Nord/SR
Christina Westberg
3 av 3
Även utanför arbetsförmedlingen hamnar cyklarna närmare. Foto: Lotte Nord/SR

Handikapparkering inte alltid närmast entrén

Närmast dörren får cyklar och elbilar stå
4:44 min

Christina Westberg har svårt att gå och har handikapparkeringstillstånd. Men hennes parkering kan vara längre bort än för elbilar och cyklar.

Vi åker till några ställen som Christina Westberg har lagt märke till när hon ska parkera på en handikapparkering. Det är Arbetsförmedlingen, entrén till Sundsvalls kommun och Rehabiliteringen på baksidan av länssjukhuset.

– Det är offentliga platser där man borde ha koll på tillgänglighet, säger hon.

På landstingets rehabilitering finns handikapplatserna en 40 meter från entrén. Cykelparkeringen är tre steg från samma entré.

– Det är extra besvärligt för oss med funktionsnedsättning på vintern, säger hon och är inne på att parkeringarna borde byta plats så alla handikappade kommer närmast entrén.

– Jag förstår att alla människor inte är vana vid att tänka på och förstå vad som är tillgänglighet. Men just rehab – här borde man ju veta.

Landstinget vill se över parkeringsfrågan

Hans Axelsson är fastighetschef på landstinget och han välkomnar synpunkter på hur tillgängheten är.

– Det här var bra att få veta. Om utrymmet inte behövs för andra handikapptransporter kan det absolut bli en förändring, säger han.

Nära entrén till det stora kommunhuset i Sundsvall har det nyligen byggts ett par elbilsparkeringar där man också kan ladda. Handikapparkeringar finns där också, men elbilsplatserna är närmare kommunhusentrén.

– Det är just sättet att tänka. Det vore rimligt att de som har svårt att gå får komma närmast entrén.

Miljöbilar får bättre plats än handikappades fordon

Christina Westberg trenden med elbilar som gjort att de bilarna och förarna fått de bästa platserna.

– Kommunen vill visa att man jobbar med miljön.

Sektionschef Eva Forslund som jobbar med parkeringsfrågor inom Sundsvalls kommun vill inte närmare kommentera annat än att de finns gott om handikapparkeringar i Sundsvall och att man samarbetar med Handikapprådet.

Christina Westberg har också märkt att tiden som man får stå på en handikapparkering nu endast är tre timmar. Det blir svårt för handikappade som jobbar med andra ord.

"Huvudinriktningen är att handikapplatser placeras närmast målpunkter. Målpunkter kan ändras eller tillkomma och då är det viktigt att väghållaren eller markägaren får information om behoven", skriver Eva Forslund i en kommentar.

När det gäller elbilsparkeringarna är det kommunala Drakfastigheter som ansvarar och där har ansvarig chef inte gått att nå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".