Valentina som studerar på Sandögymnasiet ställer sin fråga till astronauterna.
1 av 4
Valentina som studerar på Sandögymnasiet ställer sin fråga till astronauterna. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Sofia, elev på Sandögymnasiet, ställer frågor till en astronaut som befinner sig i rymden.
2 av 4
Sofia, elev på Sandögymnasiet, ställer frågor till en astronaut som befinner sig i rymden. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Elever på sandögymnasiet som intervjuar astronauter från rymden.
3 av 4
Elever på sandögymnasiet som intervjuar astronauter från rymden. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Räddningsgymnasiet intervjuade astronauter i rymden

3:17 min

Under ett år har elever på Räddningsgymnasiet på Sandö arbetat med amatörradio och har förberett sig för att få intervjua astronauter från rymdstationen ISS.

Idag klockan 14:49 kopplade elever från Räddningsgymnasiet upp mot rymden för att få intervjua astronauter på den internationella rymdstationen ISS.

I de elva minuter som rymdstationen befann sig över Irland skulle eleverna få chans att ställa sina frågor via en uppkoppling mot en skola i Irland som också ingår i samarbetsprojektet.

Alla hann inte fråga

Men allt klaffade inte som man hade hoppats, och alla hann inte få ställa sina frågor. Dessutom blev det problem med återkopplingen från Irland så eleverna på Sandö fick svårt att höra svaren ordentligt.

– Jag är besviken, för vi har jobbat ett helt år för det här och att nästan vara där och falla på sista linjen är väldigt tråkigt, säger Sanna, en av de som inte hann få ställa sin fråga och som grät när det där fönstret av kontakt med rymdstationen var över.

– För er som inte är insatta i det här är det kanske en liten grej, men för mig som pluggat hela sommarlovet och jobbat varje måndag flera timmar och verkligen försökt så är det en stor sak att inte ha fått prata med rymdstationen. Men det är okej, det finns andra chanser, säger Sanna.

Skolkamraten Erik som ändå hann få ställa sin fråga kände också att glädjen solkades av att många andra inte hann.

– Det var såklart tråkigt att alla inte hann få fråga och att det var så dålig ljudkvalitet att det faktiskt var svårt att höra svaren. Men det är okej för mig, lite antiklimax, men det funkar, säger Erik.

Projekt med åtta skolor

Räddningsgymnasiet är en av åtta skolor i Europa som valts ut av Nasa till projektet där man får kontakt med ISS via amatörradio. Förutom Räddningsgymnasiet har till exempel även NTI-gymnasiet i Sundsvall,  Minervaskolan i Ånge och en skola i Irland ingått i projektet.

Eleverna har på kvällstid lärt sig om amatörradio på skolan, och den som varit lärare är Jörgen Norrmén som kommer från Föreningen Sveriges Sändareamatörer. 

– Det tekniska behöver vi undersöka vad det berodde på, vi fick inte återkoppling på ljudet från Irland. Det hade ju varit en riktig fullträff om allt hade funkat. Ljudmässigt hade vi testat det här igår, igår kväll och i morse, men återkopplingen funkade ändå inte. Vi har i alla fall fått uppleva det här och det finns ändå en viss glädje i det hela, säger Jörgen Norrmén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista