Självkörande bil.
Självkörande bil. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Självkörande bilar kan förändra stadsbilden

2:42 min

Om några år finns möjligheten att vi kommer börja se de första självkörande bilarna på våra gator. Något som kan komma att förändra stadsbilden.

Med självkörande bilar skulle färre behöva parkera bilen i staden. 

– Stadsbilden skulle kunna förändras helt. Med självkörande fordon och annan digitalteknik så skulle vi kunna dela bil mer än att ha en egen privat. Om vi delar bilar kommer de användas mera, köra mera och parkera mindre. Lite som en taxitjänst som åker runt och hämtar upp folk säger Anna Pernestål Brenden som är trafikforskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. 

Så till exempel Niklas här på jobbet skulle kunna bli hämtad hemma på morgonen och sova lite i bilen på väg in till jobbet? 

– Ja precis.

Om han försover sig då?

– Det är en bra fråga, då åker nog bilen i väg till någon annan så får han kalla på en ny när han vaknat. 

Säg att det blir färre bilar eftersom vi reser mer tillsammans och varje hushåll behöver inte ha varsin bil, vad skall vi göra av alla parkeringsplatser, p-hus, garageuppfarter och carportar? 

– Låt oss göra något trevligt av det, göra om det till platser där människor kan mötas. Det finns forskning som visar att om man stänger av gator och ytor för bilar så ökar affärerna i butikerna som finns där. Det är bra för ekonomin att stänga av områden för bilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista