Christian Godin
1 av 3
Christian Godin vill skydda skogen med bl a lunglav som finns vid Rigåsens naturreservat. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Rigåsen
2 av 3
Rigåsens naturreservat har öppna ängar skyddade av skogen. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Rigåsen
3 av 3
Precis på gränsen till naturreservatet har SCA satt upp snitslar som indikerar att avverkning är på gång. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio

Skogen runt naturreservatet Rigåsen kan avverkas av SCA

4:50 min

Diskussionen om skyddsvärd skog tar ny fart sedan det kommit fram att skogsbolaget SCA vill avverka skog runt naturreservatet Rigåsen i Sundsvalls kommun.

Rigåsen är ett naturreservat i ett område med skogsbilvägar mellan Viksjö och Liden. Bostället var ett nybygge på 1700-talet och familjer bodde här till 1942. Fortfarande hukar flera grå hus på den öppna platsen på 425 meters höjd.

Ängsmarkerna slås till en del med lie och många ideella krafter är inblandade för att sköta det öppna området som omges av en skyddande skog.

– Men snart kan skogen vara borta, säger Christian Godin som är aktiv i Ideell skogsinventering i Medelpad, en liten naturgrupp som vill att Sverige ska ta sitt ansvar för att bevara den gamla skogen.

Frivilliga skyddet inte kvar

Rigåsens 9,5 hektar är naturreservat sedan 1982 och därmed under länsstyrelsens hand. Skogsbolaget SCA har tills nu givit omkringliggande skogar ett visst frivilligt skydd.

– Det skyddet har man tagit bort nu, för titta här – här är snitslar utsatta. En del för att skydda stigen vi går på. Skogen vill man såga ner, säger Christian Godin.

Han anser att naturreservatet borde bli större och inkludera skogarna och öringssjön Lövsjön.

– Naturreservatet har både kulturella och naturvetenskapliga värden. De som bodde här brukade också skogen. Men de plockade ut enstaka träd, säger Godin.

Det han är rädd för är att det mesta kommer att försvinna och därmed förändras betingelserna för rödlistade arter som lunglav. Den är nära hotad enligt SLUs Artdatabanken och hotet mot laven är just slutavverkningar av gammal skog.

– Här finns lunglaven, visar Christian Godin och vi tittar på den gamla sälgens stam där bladlaven visar upp sig. Med lite fantasi kan man se loberna som givit den dess namn.

SCA:s naturvård ifrågasatt av Greenpeace

Christian Godin hävdar att skogsområdena har höga skyddsvärden och att Rigåsens hela sammanhang förstörs om skogen avverkas.

Än har inte SCA kommit med en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. Men i morgon (fredag) ska representanter för SCA och länsstyrelsen träffas på plats på Rigåsen.

SCA fick i veckan kraftig kritik av Greenpeace som hade en polisanmäld aktion på Östrandsfabriken i Timrå. Kritiken gällde om SCA tar tillräcklig hänsyn för att spara gammal skog.

Under fredagen den 20 oktober ska SCA och länsstyrelsens enhet för skyddad natur träffas på Rigåsen. Vad som kommer fram vid det mötet kommer vi höra i P4 Västernorrland under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista