Vågakallen
Vågakallen. Foto: Marianne Løvland/NTB Scanpix/TT

Man från Västernorrland hittad död efter klätterolycka i Norge

En klättrare i 30-årsåldern, hemmahörande i Sundsvall, har omkommit efter att han fallit från hög höjd på fjället Vågakallen i Lofoten-området i Norge.

Klättrarens kamrat, som också är från Sverige, anmälde händelsen sent på torsdagskvällen.

Han hämtades av helikopter på kvällen och togs om hand av ett kristeam. Räddningsteamet försökte söka efter mannen under kvällen, men tvingades avbryta insatsen strax efter midnatt på grund av mörkret.

Sökandet fortsatte under fredagen och det var då klättraren hittades död. Anhöriga ska vara underrättade. Enligt polisen är mannen hemmahörande i Sundsvall, men arbetade på annan ort.

Säkring i sten tros ha lossnat

Polisen ska nu utreda vad som kan ha orsakat olyckan. Även Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté kommer att undersöka olycksorsaken, skriver förbundet på sin sajt.

Klättraren föll i samband med nedfirning från klippan. Enligt polisen tyder det mesta på att en säkring ska ha lossnat.

Klätterförbundets experter följde händelsen under fredagen. 

– Vi har pratat med personer i räddningsgruppen på plats och klättrarna hade slingat av ett stenblock som firningsankare. Mycket tyder på att stenblocket lossnade, säger Robin Dahlberg, ordförande i Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté, enligt förbundets hemsida bergsport.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".