Naturreservatet Rigåsen
Naturreservatet Rigåsen blir ännu mer öppet när SCA börjar sina avverkningar. Foto: Lotte Nord/SR

"Det kommer att se mycket annorlunda ut runt Rigåsen"

4:28 min

Naturreservatet Rigåsen mellan Liden och Viksjö har kanske kommit ett steg närmare avverkning av skogen runt om reservatet.

Idag var det samrådsmöte mellan länsstyrelsen och SCA.

– Vi har varit ute på plats idag och nu ska var och en fundera vidare inför nästa möte, säger Johan Rytterstam, förvaltare av skyddad natur på länsstyrelsen.

Frågan som är aktuell är om skogen runt Rigåsen helt eller delvis kan sparas. Naturvänner vill att naturreservatet ska göras större och inkludera skogen eftersom den öppna gläntan samspelar med skogen och att området då kommer i sitt rätta natur- och kultursammanhang. Ännu har inte SCA kommit med någon avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen men skogsbolaget har markerat med snitslar.

Johan Rytterstam tror SCA, även om man går vidare med avverkningsplanerna, kommer att visa stor hänsyn.

– Naturvärdena är gammal granskog med hänglav och med lövträd i och det kommer att sparas. Likaså äldre tallar. Vad gäller kulturdelen vill man avverka manuellt för att spara odlingsrösen och stenmurar, så det kommer att tas hänsyn.

Förändringens vindar runt Rigåsen kommer att blåsa.

– Det kommer att bli väldigt öppet även om man sparar en del träd.

Att göra ett större reservat av Rigåsen är just nu inte aktuellt.

– Det finns inte så stora värden knutna till skogen där. Kanske en mer detaljstyrd hänsynsplan från SCAs sida i kombination med eventuellt mindre utökningar av reservatet, säger Rytterstam.

Avverkningarna som förmodligen blir av – blir de bra eller dåliga för Rigåsen?

– En svår fråga. När skog som stått länge försvinner blir det en helt annan miljö. Liksom vid markberedningen och ungskogen så småningom. Det blir annorlunda.

SCAs naturvårdsspecialist Tomas Rydkvist avböjer att vara med i P4 Västernorrland idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista