Stor ökning av dieselstölder

1:31 min

Anmälningarna om dieselstölder ökade med nästan 100 procent i Polisregion Nord förra året. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

I Graninge sydväst om Sollefteå upptäcktes i morse ett inbrott på ett företag där man stulit diesel, ljusramp och verktyg. Även ett vägbygge i Ullånger i Kramfors har haft påhälsning av dieseltjuvar. Där har diesel stulits ur två entreprenadmaskiner på området. 

Tony Lignell är maskinentreprenör i Östersund och har blivit av med diesel vid flera tillfällen och är uppgiven.

– Man ska ju ha tillstånd för att sätta upp kameror som gör att man kan fånga tjuvarna, så dom hjälpmedlen är inte aktuella. Och Polisen? Ja, jag ringer in och anmäler att jag blivit bestulen på diesel men det har ju hänt när ingen har sett så varken polisen eller jag har något att gå på, säger Tony Lignell till P4 Jämtland.

Under 2015 anmäldes 721 drivmedelsstölder i Polisregion nord, det vill säga de fyra nordligaste länen. Av de skrevs 274 av direkt. Året efter var siffran uppe i 1 315 anmälda brott, varav 574 anmälningar skrevs av omgående, visar siffrorna från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Siffrorna för hur många som lagförts - det vill säga åtalats - för de brott som utretts är inte heller höga. 2015 kunde 5 procent lagföras och året efter var siffran 6 procent.

David Redin är gruppchef på utredningsavdelningen hos polisen i Jämtland.

– Oftast sker det på lite ljusskygga ställen, ofta traktorer och liknande som man inte har uppsikt över och då är det ju få vittnen som kan ha några uppgifter om det, säger David Redin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista