Inga nya pengar till Technichus i Härnösand

0:23 min

Technichus riskerar konkurs om inte kommunfullmäktige i Härnösand skjuter till 1,8 miljoner kronor.
Men trots det röstade kommunfullmäktige igenom en återremiss av frågan.

 

Det blev ett rejält bakslag för kommunstyrelsen när kommunfullmäktige skulle rösta om förslaget att tillföra Technichus 1,8 miljoner kronor i aktieägartillskott för att undvika konkurs.

Kommunstyrelsen i Härnösand ville ge Technichus ett aktieägartillskott på 1,8 miljoner kronor, men kommunfullmäktige sa nej och återremiterade ärendet.

– Det är väldigt onödigt av kommunfullmäktige, säger en irriterad Fred Nilsson, kommunalråd (S) och forsätter

– De dokument som fanns var tillräckliga, nu förskjuts ärendet. Det är partipolitik när det är som sämst, säger han.

Oppositionskollegan Anders Gäfvert däremot tycker att beslutet var helt rätt.
– Det är häpnadsväckande att vi inte fått se balansräkningen innan vi skulle fatta beslut om 1,8 miljoner kronor sa Anders Gäfvert (M) och fick medhåll av den borgeliga oppositionen och Sverigedemokraterna.

Oppositionen riktar alltså skarp kritik mot kommunledningen för att man inte fick se några handlingar under måndagens fullmäktigesammanträde.

– Det har sagts att det är ett svart hål, men det man tappat i den här diskussionen är vad vi vill att Technichus ska vara, konstaterade Eva Olstedt-Lundgren, gruppledare för Liberalerna i fullmäktige i Härnösand. 

Utköpen av vd, verksamhetschef och hr-chef på Technichus i Härnösand har kostat ca 1,5 miljoner kronor. Det uppgav idag socialdemokratiska kommunalrådet i Härnösand Fred Nilsson, när han fick svara på frågor i fullmäktige om turbulensen kring Technichus under våren och sommaren. 

Att det nu akut krävs 1,8 miljoner för att undvika konkurs, samtidigt som man lagt 1,5 miljoner kr på utköp av flera chefer är Eva Olstedt-Lundgren (L) väldigt kritisk till.

– Jag tycker det är förskräckligt. Man har inte lyssnat på den befintliga personalen. Man har inte lyssnat på den verksamhet som bedrivits där i flera år. Nu säger man upp dem istället.

Vad borde hända?

– Ett omtag. En lugn process där man involverar personalen, de som kan verksamheten.

Inför nästa år ska antalet anställda på Technichus i Härnösand minska med fem tjänster, om man undviker en konkurs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista