Nu är hotellpråmen Astoria i hamn i Sundsvall

1:21 min

Hotellpråmen Astoria bogserades in till hamnen i Sundsvall på tisdagsmorgonen. Pråmen kommer ligga förtöjd vid kaj i minst fem år.

Se hur bogserbåtarna drar in hotellpråmen i hamnen på vår fb-sida.

En vecka har det tagit att bogsera hit hotellpråmen, efter att ha legat vid hemmahamnen Gullbergs kaj i Göteborg i 20 år.

Astoria är 100 meter lång, väger 1 800 ton och har 120 rum med 245 bäddar. Hotellrummen, restaurangen och lobbyn renoverades för några år sedan. Nu kommer hotellpråmen ligga i Sundsvalls hamn ungefär två månader innan man öppnar. 

– Sundsvalls kommun kommer ordna så vi kan ansluta vatten och avlopp, och vi får dit elanslutningar som är nödvändiga, säger Per Liljenfeldt på Grandab som ansvarar för Astoria.

Man kommer också bygga en ny entré med ramp och hiss. 

Vi hoppas få ligga här väldigt länge.

– Man kommer bygga upp staket så man förhindrar att något skulle kunna ramla mellan kajen och Astoria, säger Per Liljenfeldt.

Kajsträckan där båten nu ligger förtöjd är idag grusad, men kommer att asfalteras.

– Vi hoppas på att vi får ligga här väldigt länge. Vi har ett bygglov på ungefär fem år och vi kommer få ett arrendeavtal på samma tid. Vad som händer efter det får vi se, men vi är långsiktiga, säger Per Liljenfeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista