Sollefteå sjukhus. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
1 av 2
Sollefteå sjukhus. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio

Ett år med planerad ortopedi i Sollefteå

1:56 min

Ett år har det gått sedan den första protesoperationen gjordes vid sjukhuset i Sollefteå enligt den nya modellen för planerade ortopediska operationer.

Året har enligt Landstinget Västernorrland varit lyckat, bland annat har man kunnat minska beroendet av stafettsjuksköterskor.

– Det har varit ett riktigt lyft för medarbetarna, Säger Rose-Marie Söderqvist som är enhetschef på avdelning 15 på Sollefteå sjukhus. Och hon är mycket nöjd med resultatet av det senaste årets arbete.

– Vi låg ju under ett hot om att inte ha någon operativ verksamhet alls på Sollefteå sjukhus, och att gå från det hotet till att få den här avdelningen känns riktigt stort.

Operationerna som genomförs är framförallt byten av höft, knä- och axelleder och jämför man statistiken med de övriga nordliga landstingen ser det riktigt bra ut. Vårdtiderna har minskat från att tidigare ha varit 3-4 dygn per operation till att nu ligga på 2 dygn i genomsnitt. Men än vill man inte lova någon utökning av verksamheten enligt Johan Nilsson, verksamhetschef för ortopedi på Landstinget Västernorrland.

– Först måste vi se till att vi kan bibehålla det vi har vilket kräver en del jobb. Men vi försöker hela tiden att se om vi kan göra mer med de resurser vi har. Det var någon som förra året tyckte att stoppade huvudet i snaran när jag lovade att det här skulle gå bra, men det har gått bra och det känns skönt, jag är nöjd, säger Johan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista