Kenneth Challis (V). Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Kenneth Challis vill vara frispråkig igen

4:43 min

Förlossningsläkaren och vänsterpartisten Kenneth Challis har varit en stark motståndare till BB i Sollefteå, blev vilde, gick tillbaka men nu lämnar han landstingsgruppen igen.

Det har varit omöjligt för Vänsterpartiets landstingsgrupps alla medlemmar att hålla en enad linje. Läkaren Kenneth Challis har länge varit tydlig med att BB i Sollefteå bör stängas – något som varit stick i stäv med partiets åsikt.

– När landstingsgruppen inom (V) också vill riva upp beslutet om akuten på Sollefteå sjukhus kan inte jag stå bakom den politiken längre. Jag gick till val på att lova tre sjukhus i Västernorrland men inte tre akutmottagningar, säger Kenneth Challis.

Vänsterpartiet har istället på senare tid istället skärpt sina krav på att länet ska ha tre akutsjukhus och partiledaren Jonas Sjöstedt har besökt Sollefteå två gånger på kort tid.

– Jag har svårt för besöken Sjöstedt gjort i Sollefteå, säger Challis. Jag gillar egentligen Sjöstedt men här har han inte satt sig in i sakfrågan, säger han.

I samband med BB-besluten lämnade Challis och en person till gruppen och de blev politiska vildar och röstade istället med den s-ledda majoriteten och BB-stängningen i Sollefteå blev ett faktum.

Senare kom Challis dock tillbaka till gruppen, men då med en överenskommelse att ligga lågt.

Nu har han än en gång bestämt sig att lämna landstingsgruppen och vill därmed ta av sig munkavlen. Och det är inte omöjligt att Challis kommer tillbaka i ett annat parti efter nästa val.

Om du får en fråga från socialdemokraterna, kan det bli ett ja då?

– Bra fråga men det är något jag måste fundera på om den frågan kommer, säger Kenneth Challis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista