Musa Siraj skruvar i en dator på Återbruket i Bjästa.
Musa Siraj demonterar en dator. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Extratjänster hjälper nyanlända ut i arbetslivet

Sleiman Al Moulla: Extratjänster har ett jättestort värde
0:51 min

Drygt hundra personer arbetar med extratjänster inom Örnsköldsviks kommun. Vi besökte några av dem på en arbetsplats i Bjästa.

På återbruket i Bjästa arbetar människor som är i behov av individuellt stöd riktat mot arbetsmarknaden, eller som har beslut om daglig sysselsättning. Det kan till exempel röra sig om långtidsarbetslösa eller nyanlända som är etablerade i kommunen.

Inom Örnsköldsviks kommun jobbar drygt hundra personer med extratjänster och drygt trettio av dem är nyanlända, resten är de som varit arbetslösa i 450 dagar. 

Målet med just återbruket är att de som jobbar där ska gå vidare med antingen studier eller arbete efter ett tag.

Arbetsuppgifterna består av demontering och sortering av elektroniskt avfall, så inne i lokalen skruvas det i gamla datorer modem och routers. Några av de som jobbar här har just en extratjänst. 

– Jag har jobbat på Återbruket i nästan fem månader, säger Musa Siraj.

Musa hoppas alltså att han så småningom ska få jobba som snickare, vilket är meningen med all sorts extratjänster. Att man ska gå vidare in i arbetslivet.

Det är av jättestort värde. 

Sleiman Al Moulla, som är etableringskoordinator i Örnsköldsvik, arbetar med att få ut nyanlända på arbetsmarknaden och han menar att extratjänsterna är viktiga. 

– Det är av jättestort värde för dem som inte har någon utbildning bakom sig. Genom extratjänster kan de så småningom få sig ett arbete, säger Sleiman. 

Två gånger i veckan finns det också möjlighet att gå i en språkgrupp på Återbruket. Dit kan nyanlända som jobbar på Återbruket gå för lära sig svenska. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".