Solbadande människor och solparasoller på sandstrand
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

Personliga assistenter har inte haft semester på två år

Solevig Andersson: Fick svaret att det inte fanns vikarier
1:37 min

Personliga assistenter i Härnösand, som är anställda av assistansbolaget LSS Assistans med säte i Göteborg, har inte haft möjlighet att ta ut någon sammanhängande semester de senaste två åren.

Har du också haft svårt att ta ut ledighet eller semester? Hör av dig till anna.ahlstrom@sverigesradio.se

Solevig Andersson och Ellinore Hamsund, två av de personliga assistenterna, berättar att det blev svårare att ta ut semester efter det att en assistent slutade vid årsskiftet 2015/2016.

– Sommaren 2015 var vi full styrka med fem assistenter och då kunde assistenter ta ut semester, säger Ellinore Hamsund.

Några lediga dagar

De personliga assistenterna har fått ta några dagar ledigt, men inga längre sammanhängande ledigheter. I somras ansökte Solveig Andersson om två veckors semester och fick svaret från arbetsgivaren att de skulle lösa det, men fredagen innan hon planerat för att åka till London fick hon svar från arbetsgivaren.

– Att det inte blev någon semester eftersom det inte fanns någon vikarie. Jag orkade inte be mina arbetskamrater om att ta mina arbetspass så jag stannade hemma, säger hon.

Hur har varit för dig att inte få vara ledig?

– Jag går och tänker att det kanske blir bättre senare, säger Solveig Andersson.

Assistenterna har löst kortare ledigheter genom att ta varandras arbetspass.

– Jag skulle, som längst, vara ledig i fyra dagar i somras, men det sprack eftersom en assistent blev sjuk, så det blev tre dagar, säger Ellinore Hamsund.

Mejlade om sommarledigheter i april 

Redan i april skickade assistenterna sina första förfrågningar om ledighet till arbetsgivaren. De skrev i ett mejl till arbetsgivaren att de kan hjälpa till och täcka upp för varandra för att kunna vara lediga ett par dagar, eftersom de visste att om det inte finns någon vikarie som kunde täcka upp vid längre ledigheter. Men då svarade arbetsgivaren att assistenterna borde vara ledig i två veckor.

– Då skrev jag i ett mejl att möjligheten till längre ledigheter skulle vara större om vi fick en vikarie, sedan fick jag inget svar, säger Ellinore Hamsund.

Hennes förhoppning var att arbetsgivaren då skulle börja rekrytera en vikarie.

– Jag återkom senare och frågade om hur det går med semesteransökningarna? Men fick ingen respons. Jag kände att vi inte kunde lösa det med semester om det inte fanns vikarie, så därför försökte vi lösa det själva med kortare ledigheter, säger hon.

Saknades vikarier

När P4 Västernorrland pratar med LSS Assistans vd Anton Samuels säger han att han inte känner igen bilden som Ellinore Hamsund och Solveig Andersson beskriver. Men att de personliga assistenterna inte fått en eller två veckors sammanhängande semester under sommaren beror på att det saknas vikarier, enligt Anton Samuels.

– Vi vill gärna att de är lediga om det går och vi kan få ihop vikarier. Vår förhoppning var att de skulle kunna vara lediga i två veckor, men det gick inte att lösa, säger han.

De personliga assistenterna är timanställda och får semesterersättning utbetald varje månad istället för betald semester, men både Ellinore Hamsund och Solveig Andersson har jobbat i flera år och har ändå rätt, enligt deras avtal, att ta ut 25 obetalda semesterdagar per år.

När P4 Västernorrland pratar med Anton Samuels säger han först att assistenterna inte har rätt till mer än 1-2 veckors sammanhängande semester under sommaren.

– Det är inte säkert att de har rätt till mer än en eller två veckors semester under sommaren eftersom de tar ut sin semesterersättning i pengar varje månad, så då är frågan hur lång obetald ledighet de har rätt till, säger han.

Men enligt fackförbundet Kommunal har de personliga assistenterna, enligt sitt avtal, rätt till 25 dagars semester, men då obetald. Anton Samuels återkommer dessutom senare till P4 Västernorrland med beskedet att assistenterna har rätt till 25 dagars dagars obetald semester.

Kompensation

Efter förhandlingar mellan arbetsgivaren och fackförbundet Kommunal fick de personliga assistenterna 10 000 kronor i kompensation för att de inte kunde ta ut någon semester denna sommar. Nu pågår diskussioner om de också kan få ut kompensation från förra sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".