Grekiska köttbullar i tomatsås med grekisk sallad, tzatziki och en brödskiva. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Grekiska köttbullar i tomatsås med bröd och grekisk sallad. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
2 av 3
Ät gärna med gott bröd och en grekisk sallad. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Grekiska köttbullar i tomatsås puttrar i en kastrull på spisen. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
3 av 3
Grekiska köttbullar puttrar i tomatsåsen. Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio

Recept: Grekiska köttbullar i tomatsås

Vi fortsätter vår ”köttbulleresa” runt världen. Ullis Andersson från Sundsvall, som bor halvårsvis på ön Skiathos i Grekland tipsar om köttbullar med smak från medelhavet.

Grekiska köttbullar

Ingredienser
500 gram nöt-, lamm- eller älgfärs. (Idag blandade jag nöt och älg).
1 gul lök
1 dl mjölk
3 msk ströbröd
2 finhackade vitlöksklyftor
salt
peppar
oregano eller mynta

Gör så här:

Hacka en gul lök som du bryner i socker och smör.

Blanda köttfärsen med mjölk, ströbröd och finhackade vitlöksklyftor.
Krydda med salt, peppar och oregano efter smak.

Rulla lite större köttbullar och lägg ned dem i en kastrull med tomatsås och krossade tomater. Koka på svag värme 15-20 minuter.

Grönsakstzatziki

2 tomater
1 avokado
1/2 gurka
1/2 paprika
1,5 dl grekisk yoghurt
Lite vitlök (om man vill)
salt och peppar

Blanda tomater, gurka, paprika och avokado i bitar med matyoghurt. Smaksätt med salt, peppar och ev vitlök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista