Kent Björk byggarbetare i Sundsvall
Kent Björk byggarbetare i Sundsvall Foto: Christer Suneson

Byggarbetare skadas av vibrationer

Byggarbetare: Skadorna sitter i hela livet
3:51 min

Byggnadsarbetare drabbas ofta av vibrationsskador. Över hälften av de anmälda arbetsskadorna orsakas av vibrerade verktyg och maskiner.

Har du skadat dig på ditt jobb - eller har det varit nära? Berätta på vår Facebook-sida!

Fackförbundet Byggnads har under veckan undersökt 3 500 arbetsplatser i landet.

Vibrationsskadorna i Sverige har enligt Byggnads ökat så pass mycket att de nu är vanligare än bullerskador.

Skadorna sitter i hela livet

Mer än hälften av de arbetsskador som anmäls bland byggjobbare har orsakats av vibrerande verktyg. Den kan till exempel vara slagborrar för betong, elektriska sågar och markvibratorer.

Symtomen på en vibrationsskada är ofta att fingarna bli vita och blir mycket känsliga för köld. Även känselbortfall i armar och händer är ett vanligt symtom.

Skadorna sitter ofta i hela livet för de drabbade.

– Har du fått blodkärl förstörda kan de aldrig repareras. Skadorna är bestående, säger byggarbetaren Kent Björk i Sundsvall.

Problemen tas inte på allvar

Syftet med fackförbundet Byggnads skyddsronder över hela landet är att öka kunskaperna om vibrationsskador hos både arbetsgivare och byggarbetare.

För ofta tas inte de här problemen på allvar, säger skyddsombudet och byggarbetaren Kent Björk i Sundsvall.

Alla ska kunna jobba till 65 och ändå vara frisk och kry.

– Nej, för företagen är det pengarna som styr, säger han. Kan de köpa in billigare maskiner så gör de det. Nackdelen är att de ofta vibrerar mer än de dyrare verktygen, säger Kent Björk, skyddsombud och byggnadsarbetare i Sundsvall.

Vad behövs göras för att vibrationsskadorna ska gå ner?

– Det finns lagar och regler som bara är att följa, säger Kent Björk. Till exempel att man inte ska jobba för länge med en markvibrator eller slagborr. Alla ska kunna jobba till 65 och ändå vara frisk ock kry, säger Kent Björk, skyddsombud och byggnadsarbetare i Sundsvall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".