Assistent
Personliga assistenter har inte fått sammanhängande semester på två år. Foto: Hasse Holmberg/TT

Assistansbolaget om att anställda inte fått semester

2:23 min

Brist på vikarier har gjort att personliga assistenter i Härnösand inte fått ta ut någon sammanhängande semester. Anton Samuels, vd vid LSS Assistans, säger att bolaget försökt lösa semestersituationen.

– Det har varit svårt att hitta assistenter, men jag kan inte gå in på detaljer för då måste jag gå in på omständigheter kring brukaren, säger Anton Samuels.

Anton Samuels delar inte de personliga assistenternas bild av problematiken. Han menar att assistenterna kunde ha sökt ledigt förra sommaren och att man då skulle ha löst det, medan assistenterna Ellinore Hamsund och Solveig Andersson säger att de inte gjorde någon formell semesteransökan eftersom det inte fanns någon vikarie som kunde täcka upp för dem. Istället hjälptes de åt och täckte upp för varandra för att kunna ta någon dag ledigt. Då fick också hjälpas åt och täcka upp för en annan kollega som hade semester i två veckor förra sommaren.

– Det gjorde att vi andra behövde jobba mer eftersom det inte fanns någon vikarie. Och då ville inte vi sätta våra kollegor i samma sits och sökte därför inte semester utan försökte lösa kortare ledigheter med att pussla med schemat, säger Ellinore Hamsund.

Kompensation

Efter att sommaren 2016 varit tuff tog assistenterna kontakt med arbetsgivaren redan under våren 2017 för att påminna om att de behövdes vikarier för att lösa sommaren. Men arbetsgivaren lyckades inte ordna fram någon vikarie.

– Vi tyckte att assisterna skulle vara lediga men kunde inte täcka upp med vikarier, säger Anton Samuels.

Efter samtal mellan fackförbundet Kommunal och assistansbolaget fick de personliga assistenterna en kompensation på 10 000 kronor per person, vilket ungefär motsvarar vad annan vårdpersonal får för att skjuta på sin semester i två veckor.

– De kunde välja att säga nej till kompensationen och då hade ju vi fått lösa det på något sätt, säger Anton Samuels.

Assistenterna upplever det som att de måste ersätta varandra när någon är ledig, men det ser inte Anton Samuels några problem med.

– Om de vill vara lediga kan de lösa det tillsammans. Tidigare har det fungerat bra. Vi har bara haft problem med det i somras, säger han.

Men assistenterna har en annan bild av det och önskar att det fanns en vikarie som kunde täcka upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista