Tre ungdomar i Halloweenutklädnad
Emelie Hamberg, Tindra Danielsson och Max Edström ska skrämma besökare på Haunted House på Engelska skolan ikväll. Foto: Agneta Jacobsson/SR

Blod, svett och tårar? Detaljerna gör halloweenkostymen

4:04 min

Det är halloweentider och många skolor passar på att hålla spökfester. Men hur sätter man ihop den läskigaste kostymen? Elever vid Engelska skolan i Sundsvall vet.

På Engelska skolan i Sundsvall har man många lärare från andra länder som vuxit upp med högtiden Halloween. Förutom att både elever och lärare klär ut sig så anordnar niorna varje år en spökslinga genom skolbyggnaden på kvällstid - dit alla är välkomna. Och utklädnaden tas på fullaste allvar.

– Jag ville ha min så realistisk som möjligt. Jag har valt att ha använda kläder. Det blir mer personligt och det känns verkligt. Det finns också många detaljer på den eftersom det har varit en verklig klänning från tidsperioden som jag försöker återskapa. Så det känns verklighetstroget, säger Tindra Danielsson.

Max Edström menar också att detaljerna är viktiga.

– Om det ska vara en zombie eller nåt så se vad han har gjort. Om han har krupit runt i lera så kan kläderna vara fulla av lera. Det ska vara läskigt. Du ska tänka på vad karaktären har gjort, säger han och fyller i att det också kan handla om blod eller svettfläckar under armarna.

Också sminket är viktigt. Eleverna har under dagen kunnat få hjälp av en professionell sminkös men många har också sminkat sig själva. Och då gäller det att hitta karaktärens särdrag. 

– Det är de här uppskurna kinderna som man kan måla i med röd färg och även måla munnen röd. Och sen vara vit i ansiktet. Det är det man tänker på när man tänker på Joker, berättar Emilia Hamberg som valt att vara karaktären Joker från filmen IT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista