bokbuss, mobibblan, mobilt bibliotek.
1 av 3
Det mobila biblioteket i Sundsvall är omtyckt bland eleverna på Essviks skola. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Mobibblan, bokbuss, mobilt bibliotek.
2 av 3
Mobibblan. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
bokbuss, mobibblan, mobilt bibliotek.
3 av 3
Mobibblan åker runt i Sundsvall. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio

Fem av sju kommuner saknar mobila bibliotek

1:28 min

Den här veckan är det inte bara höstlov, utan också läslov. En rundringning till länets kommuner visar att det idag bara är Kramfors och Sundsvall av Västernorrlands sju kommuner som har mobila bibliotek.

Vilken är den bästa boken du någonsin läst? Tipsa på vår facebooksida!

Att höstlovet numera också kallas läslov beror på att regeringen beslutat att avsätta fem miljoner för olika satsningar som ska få unga att ägna delar av lovet åt läsning. Men för att kunna låna böcker och läsa under lovet kan närheten till bibliotek underlätta.

Täcka upp där bibliotek saknas

I länets kommuner finns idag 41 bibliotek och filialer, men sett över tid har antalet minskat. Tanken med de rullande biblioteken, som bara finns i Kramfors och Sundsvall, är att täcka upp där det inte finns bibliotek idag. I Sundsvall har man utvecklat konceptet till att handla om mer än att bara låna ut böcker.

– Vi lånar inte bara ut böcker, utan har annan kulturverksamhet också, säger Tomas Rex, som jobbar med det mobila biblioteket i Sundsvall.

Mer än bokutlåning

Mobibblan, som den kallas i Sundsvall, har dessutom nyligen utsetts till Årets mobila bibliotek av Svensk biblioteksförening. Priset ska delas ut den 16 november. Motiveringen från juryn är att Mobibblan får priset för att man lyckas använda det mobila biblioteket till mer än bara bokutlåning.

– Vi har haft musikcaféer och quiz. Nu under läslovet ska vi till exempel åka ut till en förskola och spela teater för en förskola som inte kan ta sig till ett bibliotek, säger Tomas Rex.

P4 Västernorrland träffar Meja, Moa, Hugo och Vega när bussen stannar till på Essviks skola, söder om Sundsvall. De säger att de gillar när bokbussen kommer på besök.

– Det är roligt att de kommer hit, så slipper vi åka till biblioteket hela tiden, säger Hugo.

Mobila bibliotek

Kramfors - Har en buss som åker runt i kommunen.

Sundsvall - Har en buss som åker runt i kommunen.

Sollefteå - Har ingen buss och det har heller inte diskuterats.

Härnösand - Hade bokbuss fram till Sambiblioteket öppnade 2000. Det finns en bokbil och det pågår ett projekt som handlar om bibiloteksservice på landbygden.

Timrå - Har ingen buss och det har heller inte diskuterats.

Ånge - Fanns en bokbuss fram till 2013, då den lades ner.

Örnsköldsvik - Har ingen buss, men frågan har diskuterats. Det finns inga konkreta planer, men man jobbar för att hitta sätt att öka tillgängligheten  på landsbygden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista