En av snökanonerna vid Hallstaberget tillverkar konstgjord snö som sprutas ut i en snömoln. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
1 av 3
Möjligheterna till konstsnö är en annan av styrkorna som gör förutsättningarna för träning bra i Sollefteå. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio
Rullskidbanan i Sollefteå
2 av 3
Rullskidbanan i Sollefteå är en av dom detaljer som gör gymnasiet populärt. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio
Per-Ola Andersson skidlärare Sollefteå
3 av 3
Per-Ola Andersson skidlärare Sollefteå framför en plansch med några av stjärnorna som fostrats på gymnasiet i Sollefteå. Foto: Anton Kårén/Sveriges Radio

Tuffa backar ger starkt skidgymnasium i Sollefteå

3:22 min

I Sollefteå finns ett av landets populäraste skidgymnasium och det har fostrat några av Sveriges stora skidstjärnor genom åren.

Några kända namn som skolats i Sollefteå är Johan och Anna Olsson och på senare år det nya stjärnskottet för svensk skidåkning: Ebba Andersson. Hennes pappa Per-Ola Andersson är skidtränare på gymnasiet och han har några teorier om vad som gör just att utbildningen i Sollefteå är så populär.

– Vi har ju Hallstaberget då, med slalombacken, rullskidbanor med många slingor i och vi har konstsnö där uppe. Och om man vill ligga på läger är det perfekt att bo på hotellet. Plus att terrängen runt om, inte bara Hallsta, utan även runt om är terrängen tuff och bra för en skidåkare, säger Per-Ola Andersson.

På vilket sätt är terrängen bra?

– Vi behöver ju mycket backar för att träna upp syreupptag. Ni kanske har hört att Charlotte Kalla varit här och kört i Hallstaberget, hon brukar säga att det är ett favoritpass att köra fem gånger upp för berget, och det är för att träna upp syreupptaget såklart. 

Men backar kan man väl hitta var som helst?

– Men kanske inte med den höjden. I Sundsvall finns ju Södra berget såklart, typ sådana backar är det man vill komma åt. Men sedan har vi ju rullskidbanan, den får man inte glömma bort, som vi tycker är fantastiskt fin, säger Per-Ola Andersson.

För framtiden, vilka utmaningar har Sollefteå skidgymnasium för att hålla sig konkurrensmässig?

– Såklart kan vi utveckla konstsnöanläggningen så det går att lägga även när det inte är så många minusgrader, idag måste det vara 4-5 minusgrader men idag finns det sätt så man kan göra snö vid runt minus 1 grad. Sedan tycker jag att vi ska skaffa ett rullband så vi kan jobba med teknik och göra enklare tester, som laktattester och sådant, säger Per-Ola Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista