Vindkraftverket "Helga" på Björkön sett nerifrån. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
1 av 3
Vindkraftverket "Helga" på Björkön Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Vy från taket av vindkraftverket "Helga" på Björkön. Verket är 55 meter högt. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
2 av 3
Vy från taket på vindkraftverket Helga. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
Vy från taket på vindkraftverket Helga på Björkön. Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio
3 av 3
Vindkraftverk med havsutsikt Foto: Alexander Arvidsson/Sveriges Radio

Njurunda församling köper vindkraftverk

2:22 min

Det skulle rivas men i sista stund räddades det närmare 20 år gamla vindkraftverket Helga på Björkön söder om Sundsvall. Det är bland andra kyrkan som tar över vindkraftverket.

Det är bolaget Njurunda Vind El AB som står som nya ägare till Vindkratftverket. Bakom bolaget står Njurunda församling och företaget Living Well.

– Den el som vi använder vill vi ju ska vara absolut grön. Vi tycker att vi har ett ansvar att ha grön el och så långt som möjligt också lokalproducerad, säger Olof Lönneborg som är kyrkoherde i Njurunda församling.

Hur ser stiftet på att församlingen köper ett vindkraftverk?

– Vi har faktiskt inte pratat med dem än. Varje församling är en självständig juridisk person och det är enbart församlingens medel som vi använder. Så vi har inte haft någon kontakt med stiftet men vi hoppas att de ska bli glada över det här.

– Det som är så skojigt med Helga är ju att det står inom Njurunda församlings geografiska område, så Njurundaborna kan se att här skapas energi av vinden som blåser ute på Björkön, säger Olof Lönneborg.

Vindkraftverket som var Medelpads första när det byggdes kallas Helga efter den dag hon för första gången genererade el till nätet - den 21 november 1997. I nästan 20 år har alltså verket stått på sin plats längs Löransvägen. Vindkraftverket säljs av föreningen Trärike Vindkraft som drivit anläggningen sedan starten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista