Lena Wallgren
Lena Wallgren Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Fotbollförbunden i Västernorrland om skandalen med dickpics inom sporten

Lena Wallgren: Det väcker bestörtning
3:31 min

En manlig före detta svensk landslagsspelare ska ha skickat penisbilder till en anställd på Svenska fotbollförbundet, enligt Expressen. "Oacceptabelt" säger ordförandena i både Medelpads och Ångermanlands fotbollförbund.

I morse pekades en manlig före detta svensk landslagsspelare ut i Expressen som en av de som ska ha skickat penisbilder till Gunilla Axén, när hon jobbade på Svenska fotbollförbundet. Han har inte heller försäkrat att det inte är han, utan menar att han måste ta konsekvenserna av om det är så.

– Man blir bestört över att det alls förekommer, för mig är det mycket främmande, men det väcker som sagt bestörtning, säger Lena Wallgren, ordförande i Medelpads fotbollförbund.

Hon har tagit upp ämnet på förbundskansliet idag och där fanns uppfattningen att sexuella trakasserier inte är något stort problem i deras verksamhet som det ser ut nu.

– Generellt sätt kan man väl säga att fotbollen är en del av vårt samhälle, så att det här förekommer inom fotbollen kan vi ju inte vara naiva och tro att vi skulle vara rena från det här. Men där känner jag att det är så skönt att med trygghet kunna säga att jag personligen har bemötts med respekt av de män jag haft att göra med under de 35-40 år jag varit involverad i det här. Jag kan såklart inte svära mig fri helt för hela organisationen, men inget har kommit till min kännedom i alla fall, säger Lena Wallgren, ordförande i Medelpads fotbollförbund.

Även inom syskonorganisationen i Ångermanland känner man inte till några fall av sexuella trakasserier i närtid.

– Jag är i nära samarbete med vårt kansli nästan dagligen och har aldrig hört talas om något liknande, säger Anders Westin, ordförande i fotbollförbundet i Ångermanland.

Arbetar aktivt med värderingar

Anders Westin tycker däremot att det finns en stor medvetenhet inom organisationen när det gäller att arbeta med frågor som rör att visa varandra respekt.

– Jag kan jag säga att jag personligen lärt mig hemskt mycket inom svensk fotboll. Just när det gäller att "alla är olika och att olika är bra". Vi har ju nu i vårt strategiarbete i uppdrag att jobba med integrations- och inkluderingsfrågorna, värderingar och förhållningssätt. Det känns bra att det ska gå från ord till handling nu, säger Anders Westin.

Lena Wallgren tror också att uppmärksamheten kring sexuella trakasserier i samband med kampanjen Me too i sig är förebyggande.

– Det väcker ju en medvetenhet hos människor att det inte är okej. Jag tror att det är jätteviktigt att den här debatten hålls levande i olika sammanhang, inte bara inom fotbollen. Men det är viktigt att den sköts på ett seriöst sätt så det inte går överstyr, så det inte blir sådär att "åh får vi inte kramas", utan att det blir på ett vettigt och bra sätt och att vi vågar prata om det framförallt, säger Lena Wallgren.

En intervju med Anders Westin hittar du i en ljudfil i botten av artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".