Duo döms för skott mot asylsökande

1:32 min

Hovrätten för Nedre Norrland dömer två män från Ångermanland för grovt olaga hot respektive misshandel efter händelsen förra sommaren då en av männen sköt mot en grupp asylsökande.

Hovrätten för Nedre Norrland ändrar därmed Östersunds tingsrätts friande dom.

Den ene mannen, som är i 70-årsåldern, döms för sex fall av grovt olaga hot och den andre mannen, som är i 40-årsåldern, döms för misshandel.

De båda döms till villkorlig dom och dagsböter om 14 000 respektive 12 000 kronor. Mannen i 70-årsåldern ska dessutom betala skadestånd till de drabbade på totalt 90 000 kronor.

– Jag och framförallt min klient är väldigt missnöjd med domen, eftersom vi tyckte att domen i tingsrätten var välmotiverad, säger Andreas Victor, den äldre mannens försvarsadvokat. 

Det var sommaren 2016 som en grupp asylsökande slog larm om att de blivit attackerade av två män när de gått in på en gård för att klappa djur i en hage.

Då kom, enligt domen, den äldre mannen ut från ett hus och hotade de asylsökande. När de vänt sig om för att gå därifrån hörde de först ett klickande och sedan ett skott. 

Även de båda dömda männen har vittnat om att de hört något som lät som ett skott, och att det var då de gick ut ur huset. 

– Min klient har varit bergfast i att han inte avlossat något skott eller hållit något gevär i handen, säger Andreas Victor. 

Flera av de målsägande vittnar också om att den andra mannen kom ut från ett annat hus och slog en av kvinnorna i gruppen, en ung tjej, på kinden med öppen hand. 

Tingsrätten tyckte inte att bevisningen räckte och frikände männen från misstankarna om misshandel och grovt olaga hot. Men hovrätten är av en helt annan uppfattning och menar att bevisningen håller och att vittnesuppgifterna är logiska och samstämmiga. 

– Jag konstaterar att hovrätten delade vår uppfattning och att bevisningen håller, säger Stefan Ekeroth, kammaråklagare i Östersund. 

– Jag har inte heller något skäl att ifrågasätta påföljdsvalet.

Både åklagaren och de asylsökande överklagade den friande domen till hovrätten. Enligt försvarsadvokat Andreas Victor kan det bli aktuellt att överklaga till Högsta domstolen, även om chanserna att få en prövning där av det här målet är väldigt små. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista