Sofia Sjöström intendent Sundsvalls museum
Sofia Sjöström intendent Sundsvalls museum Foto: Christer Suneson

Läskigt höstlov i Sundsvall

0:58 min

I helgen börjar höstlovet med många aktiviteter i alla kommuner i länet. På Norra berget i Sundsvall fokuserar man, bland annat, på ungdomars intresse av det övernaturliga.

Bland de gamla husen på Norra berget i Sundsvall blir det under höstlovet läskiga mystikvandringar som indendent Sofia Sjöström på museet håller i. Det handlar om en förskräcklig spökhistoria.

Kvinna fått förbannelse

Historien handlar om en kvinna i byn Ljusta, utanför Sundsvall som blir besatt. Inte ens polisen eller prästen kan hjälpa den här kvinnan att bli av med sin förbannelse.

– Besökarna får följa en karta och titta in i de gamla husen och kan därmed följa berättelsen, säger Sofia Sjöström intendent på Sundsvalls museum.

Om man vill, mitt i natten!

Berättelsen kan vara läskig för de allra minsta barnen men har man sina föräldrar med på vandringen ska det gå bra, lovar Sofia Sjöström.

– Men är man lite större, och vill ha det riktigt läskigt, kan man komma hit mitt i natten om man vill och följa kartan, säger hon.

Berättelsen om den besatta kvinnan är heller inte helt uppdiktad.

– Nej vi har den här historien från byn Ljusta nedtecknad i våra arkiv på museet. Men om den är sann eller inte låter jag vara osagt, säger Sofia Sjöström.

Stort intresse för mystik

De senaste åren har intresset växt för mystik och det övernaturliga bland unga. Det genom böcker och filmer som bland annat Harry Potter och sagan om ringen.

– Hela litteraturvärlden med fantasy och science fiction är jättespännande, säger Sjöström. Vad finns egentligen därute förutom oss?

På Sundsvalls museum vill man ta vara på de ungas intresse för spöken och mystik.

– Vi vill försöka nå ut med vår gemensamma historia. Oavsett om det handlar om att tvätta på gammaldags sätt eller berätta spökhistorier, säger Sofia Sjöström intendent på Sundsvalls museum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista