Joakim Persson är VD för ÅFA,  Ånges kommunala fastighetsbolag.
Joakim Persson är VD för ÅFA, Ånges kommunala fastighetsbolag. Foto: Ingrid Engstdt Edfast/Sveriges Radio

Ånge kan tvingas riva när Migrationsverket säger upp lägenheter

ÅFA: 12 lägenheter kan rivas i Alby
1:09 min

Migrationsverket räknar med att färre söker asyl under nästa år och säger därför upp hyrekontrakt.

När antalet asylsökande minskar kan Ånge kommuns bostadsbolag ÅFA tvingas riva flera av de lägenheter i Alby som Migrationsverket hyr idag. I hela norra regionen kommer Migrationsverket att säga upp en tredjedel av sina lägenheter. Beslut om hur många lägenheter Migrationsverket kommer att säga upp kommer, enligt Migrationsverket, att "fattas i närtid".

Joakim Persson som är VD för ÅFA väntar på besked men är beredd på att kommunen kanske måste riva lägenheter.

– Vi vet inte hur många lägenheter de kommer att lämna, men i Ånge, Östavall och Alby, kan det handla om ett 20-tal lägenheter.

Hur skulle det påverka kommunen?

– I Ånge är det inga problem att hyra ut lägenheter men i Alby och Östavall är det lite svårare, så det är klart det kommer att ha en ekonomisk påverkan, säger Joakim Persson.

Ånge kommun har redan ett avtal med Boverket om att riva lägenheter, men har ett uppskov eftersom lägenheterna behövdes för asylsökande. Nu kan det däremot bli aktuellt med att riva 12 lägenheter i Alby, säger Joakim Persson som menar att det finns ett överskott där.

– Vi tror inte det kommer att bli någon direkt rusning efter lägenheter i Alby och Östavall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".