Bildkollage med fasaden på Sundsvalls sjukhus till vänster och Jan Olov Häggström (S), vice ordförande i regionstyrelsen. Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Landstinget kritiseras för chefsavtal

1:14 min

En revisionsrapport som idag presenterades för Regionstyrelsen visar att det finns flera brister i chefsavtal och enskilda avtal som skrivits inom landstinget Västernorrland.

Totalt har PWC granskat 436 avtal. 

– Det är allvarliga brister som framkommit och det är framför allt om rutiner, efterlevnaden av rutiner samt dokumentation i processerna, säger Jan-Olov Häggström (S) i ett pressmeddelande. 

I ett avtal med en överläkare som får 248 000 kronor i månaden saknas det uppgift om vem som har undertecknat för landstingets räkning och det är oklart vilken sorts anställning det handlar om. 
Det finns flera avtal med handskrivna kompletteringar följda av otydliga namnteckningar.

 – Det ska vara ordning och reda i offentlig verksamhet. Det här duger givetvis inte och det är därför bra att vi gjort den här granskningen. Det här ska åtgärdas skyndsamt, säger Erik Lövgren (S).

I Regionstyrelsen idag fattades beslut bland annat att  skyndsamt vidta åtgärder utifrån konstaterade brister och rekommendationer och att inleda en avveckling av lönetrappan i nuvarande chefsavtal, det vill säga att avveckla möjligheten för chefer att få sin chefslön utbetald även efter att de avslutat sitt chefsuppdrag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista