En massa ölflaskor på en hylla hos Systembolaget. Foto: Ulla Öhman
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Barn i missbruksmiljö i fokus på Systembolagets seminarie

1:07 min

Under fredagen anordnar Systembolaget ett seminarium i Sundsvall under parollen alkohol, barn och föräldrar. Syftet är att berätta om hur barn påverkas av att växa upp i en miljö med alkoholmissbruk.

Jenny Rangmar är filosofie doktor i psykologi vid Göteborgs Universitet och har forskat på medfödda skador till följd av alkoholkonsumtion under graviditet. Barn som växer upp med den här typen av skador får det ofta svårt senare i livet.

– Man kan tycka att det är onödigt svårt eftersom det här är en skada helt hade gått att undvika om mamman inte hade druckit alkohol, säger Jenny Rangmar.

De personer som hon studerat har alla diagnostiserats med FAS, Fetalt Alkoholsyndrom, vilket är en diagnos som barn kan få om om de uppvisar särskilda symptom efter att mamman druckit alkohol under graviditeten. 

– Det kan finnas olika anledningar till att det kan vara svårt att undvika alkohol eller att man druckit ungefär som vanligt utan att veta om att man varit gravid. Men mitt budskap är att det allra säkraste för barnet är att helt undvika alkohol under graviditeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista