Bandet Jordskott
1 av 2
Jordskred spelar i P4s eftermiddag Foto: Ulf Thonman
Jordskott spelar musik
2 av 2
Jordskred spelar musik Foto: Ulf Thonman

Jordskred från Sundsvall tillbaka med tyngre sound

Henrik Ekdahl: Fröet till proggdelen har jag och Oskar varit
2:35 min

Jordskred bildades ur ett intresse för 70-talsrock i allmänhet och proggrock i synnerhet. Snart släpper de en singel med nytt tyngre sound.

De har alltid gillat Led Zeppelin och sjuttiotalsrock, men sångaren och textförfattaren Henrik Ekdahl är den som kryddar låtarna med svensk text, inspirerad av proggen. Medlemmarna i Jordskred har tidigare spelat i olika mer eller mindre hårda metalband. Som Jordskred har de gjort sig kända för energiska livespelningar med gung i. Förra året vann de även livetävlingen Lidingö Rock 2016. Influenserna kommer från olika håll, men om de ska enas om ett favoritalbum, så går det ändå, efter viss tvekan.

– Nu ska vi se här ... ja, det är nog Jefferson Airplanes andra skiva Surrealistic pillow, säger trummisen David Killander.

Han får medhåll av de andra, som menar att det rent musikaliskt finns något där som de alla kan relatera till.

När de nu släpper sin nya singel Leka krig är det med ett tyngre sound och mer uttalat politiska texter, där de är kritiska mot Nato.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".