Höga Kusten Airport, höga kusten flygplats
Höga Kusten Airport Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Flyg till och från Kramfors inställda på grund av sabotage

Flyg till och från Kramfors ställdes in under måndagsmorgonen på grund av att ett plan med destination Kramfors utsatts för sabotage på Gällivare flygplats. Flygplatsen i Gällivare är avspärrad sedan i morse.

Polisen bekräftar att det varit inbrott i en hangar på Gällivare flygplats i natt och att man spärrat av och är där och jobbar med ärendet.

Det här innebär att flyget till Kramfors från Gällivare som sedan skulle lyft till Stockholm 07.25 ställts in, enligt Höga kusten airports hemsida.

Enligt Nextjet, som är det aktuella bolaget som trafikerar sträckan, finns det ingen känd hotbild mot bolaget. I övrigt vill man inte kommentera ärendet, utan hänvisar till polisen. 

Enligt flygplatsens säkerhetsansvariga Kaisa Pääkkölä har någon tagit sig in i en hangar på flygplatsen.

– Jag kan bekräfta att det varit inbrott i vår hangar där vi haft Nextjets flygplan. Det var det enda planet i hangaren och det är det som någon gjort åverkan på.

Planet skulle tidigt i morse ha flugit passagerare till Kramfors men avgången ställdes in.

– Vi har stäng av luftrummet för trafik tills vi fått mer information om vad som hänt, säger Kaisa Pääkkölä.

Polisen rubricerar händelsen som brott mot luftfartslagen och jobbar nu med att utreda vad som hänt.

– Vi har spärrat av platsen och kommer att ha tekniker där som gör en platsundersökning. Vi jobbar också med att hålla förhör, säger Kristina Lantto, pressinformatör på polisen region Nord.

Hon vill inte berätta något om vilken typ av åverkan som gjorts på planet.

– Detaljerna kan jag inte gå in på just nu eftersom teknikerna inte är färdiga där. Men vi hoppas kunna lämna mer information i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".