Hund som tittar upp mot husse/matte som håller i kopplet. Foto:  Roger Lundsten / TT
Foto: Roger Lundsten/TT

Hundar blir stressade av surfande ägare

Hundpsykologen: Har du koll matte? Har du koll husse?
2:08 min

Vår bästa vän blir osäker av sin ägares mobilanvändning. Det har svt.se rapporterat om den här morgonen.

– Det vi ska komma ihåg är att hundarna är avlade för att samspela och samarbeta med oss och det gör dom väldigt mycket på promenad. Dom tittar var vi tittar och var vi har fokus. Det berättar Lena Andersson som är hundpsykolog i Sundsvall.

När hundar är i en viss ålder, när de till exempel tycker det är jobbigt med hundmöten eller att det är läskigt med saker som rör sig, tittar de på sin ägare för att känna av. Har ägaren telefonen i ansiktet så tycker hunden att de måste ta hand om situationen själv och det skapar det stress. 

– Det är inte så vanligt att man tänker på vad orsaken till att hunden beter sig på vissa sätt är. Om den är bråkig kanske man skäller på den, men man förstår inte att hunden har försökt att signaler till matte och husse innan, säger hundpsykolog Lena Andersson. 

Det är vanligt att hundar gör utfall mot andra hundar när de är i den känsliga ungdomsperioden. De vill att ägaren ska ha sett en mötande hund för att våga gå förbi den. Om de ser att vi har koll kan dom andas ut. 

– Det klart man ska svara när det ringer om det är akut, men man ska inte ta för vana att passa på att prata i telefon när man går ut med hunden. Det är samvaro som hunden vill ha, för annars är den ju ensam ändå, konstaterar hundpsykolog Lena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".