Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas av reportrar.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Stefan Löfven toppar listan från Västernorrland

2:40 min

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer kandidera till riksdagsvalet på Socialdemokraternas lista från Västernorrland och inte Stockholm som tidigare.

– Jag är född i Stockholm, och jag är väldigt stolt över vår huvudstad. Men jag betonar hela tiden att vi måste ha en Sverige-fixering och inte en Stockholms-fixering. Därför är det glädjande att jag kan stå på Västernorrlands lista den här gången. Det här är min hembygd, så jag är väldigt glad för detta. Jag har arbetat där, varit fackligt förtroendevald där och jag fick min politiska grundskolning där, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Det här är min hembygd.

Kommer du toppa listan?

– Ja, det kommer jag göra. 

Vad kan det här betyda för Socialdemokraterna här i Västernorrland?

– Jag vill naturligvis dra röster i hela landet, men att jag kan få kandidera i mitt hemlän tror jag är bra för både mig och partiet, säger Stefan Löfven. 

– Jag brinner för att hela landet, hela Sverige ska utvecklas och ha en positiv framtidstro. Därför är det med stolthet jag har tackat ja till att kandidera för Västernorrland, säger statsminister Stefan Löfven.

S förmodas vara illa ute i landstingsvalet på grund av nedläggning av bland annat BB i Sollefteå. Du är ju med på riksdagslistan, men kan din närvaro lyfta Socialdemokraterna både på riks- landstings- och kommunplanet?

– Valberedningen har kommit fram med det här förslaget och jag tackar ja med stolthet. BB-frågan är en viktig fråga. I regeringen har vi förstärkt resurserna för förlossningsvården i landet oavsett var man bor och vi ska fortsatta arbeta med den frågan.

Regeringen har redan sagt att miljoner ska skjutas till för bra förlossningsvård i hela landet. Borde pengarna för Västernorrland läggas på att åter öppna BB i Sollefteå?

– Det är upp till landstinget att besluta. Det är den ordning vi har, säger Stefan Löfven.

Hur känns det för dig personligen att toppa s-listan för Västernorrland?

– Det känns väldigt bra. Det är i Ådalen jag arbetat, varit fackligt aktiv och gått i skolan. Jag brinner för att hela landet ska utvecklas.

Eva Sonidsson, idag S-ordförande för Västernorrlandsdistriktet, är mycket nöjd över att Stefan Löfven tackat ja på valberedningens fråga. Hon kommer själv att lämna sina politiska uppdrag och inte heller Susanne Eberstein kommer att kandidera. Idag har Socialdemokraterna fem ledamöter i riksdagen för länet. Vem den femte på valbar plats blir är hon hemlighetsfull till.

– Så mycket kan jag säga att Socialdemokraterna värnar om att det ska vara varvade listor, så det borde bli en kvinna, säger Eva Sonidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista