Örnsköldsviks Allehanda och Karin Näslund
Foto: Sveriges Radio

Örnsköldsviks Allehanda upphör som morgontidning

1:12 min

Örnsköldsviks Allehanda kommer i framtiden inte att vara en morgontidning. Från och med maj 2018 kommer ÖA att levereras med post istället för bud, vilket gör att prenumeranterna kommer att få tidningen senare på dagen.

Mittmedia gör en förändring kring sin distribution av tidningen Örnsköldsviks Allehanda. Papperstidningen kommer från och med maj 2018 inte längre att distribueras med bud, utan med post.  

– Det här har att göra med ökade kostnader för distribution. Upplagan har ju minskat i över 20 år samtidigt som distributionskostnaderna ligger kvar. Det här är ett sätt för oss att fortsätta att dela ut papperstidningen, säger Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare Örnsköldsviks Allehanda.

”Våra digitala kanaler är mer effektiva”

Förändringen innebär att tidningsprenumeranterna får Örnsköldsviks Allehanda senare på dagen och att tidningen därmed upphör att var en morgontidning. Men det är inget stort problem, menar Karin Näslund. 

– Det var ganska längesen som papperstidningen var den bästa nyhetsbäraren när det gäller händelsenyheter till exempel. Vi har sett i många år att våra digitala kanaler är mer effektiva för att för att få ut nyheter om vad som händer här och nu. Papperstidningen kan istället leverera en typ av nyheter där det inte spelar någon roll när man tar del av dem, säger hon.

”Ställa om sitt läsarmönster”

Karin Näslund säger att hon har förståelse att prenumeranter kommer att reagera negativt på förändringen. 

– Jag har respekt för att många kommer att ta emot den här nyheten som en tråkig nyhet. Men jag tror också att man kan ställa om sitt läsarmönster, att tidningen kommer vid en annan tidpunkt, och ändå uppskatta att man får tidningen hemburen, säger Karin Näslund. 

Distributionsförändringen kommer också att innebära att ÖA går från att vara en sexdagarstidning till att bli en papperstidning som levereras till prenumeranter måndag-fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista