Niklas Säwen, Peter Sjöbom och Landstingsfullmäktige. Foto Ulla Öhman
Det är de 77 platserna i kommande regionfullmäktige som landstingsvalet gäller. Foto: Ulla Öhman/SR

Partierna vässar strategin inför landstingsvalet

2:43 min

Det är 313 dagar kvar till valet och det börjar märkas lite valnerver i landstingspolitiken.

Moderaterna gjorde ett kraftigt tapp i förra landstingsvalet, ungefär sju procent ner. Vårdalliansen förlorade också tillbaka makten till det rödgröna blocket 2014. Nu måste partiet bli bättre på att kommunicera, säger moderaternas ombudsman Peter Sjöbom.

– Vi försökte när vi satt vid makten att genomföra förändringar, men vi lyckades inte alltid kommunicera de förändringarna varken inom partiet eller till allmänheten på bästa sätt. Det är en av orsakerna till att vi tappade röster, konstaterar han.

Socialdemokraterna gjorde tvärtom ett mycket bra landstingsval förra gången, ungefär sju procent upp. För att upprepa det så måste partiet nu kunna svara väljarna på konkreta frågor, menar ordföranden för socialdemokraterna i Sundsvall Niklas Säwén.

– Medborgarna vill veta hur vården ska bli mer tillgänglig. Hur den ska komma närmare medborgarna och hur köerna ska minska.

Det har ju varit en svekdebatt kring frågan om hur många akutsjukhus som ska vara kvar. Hur ska ni få folk att lita på socialdemokraterna igen?

Det är ju uppebart att vi inte var tillräckligt tydliga i förra valrörelsen. Men vi har ju lärt oss av den här mandatperioden också. Jag tror ändå att det är med politik och politiska förslag som vi kan övertyga människor om att rösta på oss igen, säger Niklas Säwén (S).

Imorgon onsdag 15.40 hör du en debatt mellan Per Wahlberg (M) och Jan-Olof Häggström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista