Förstamajdemonstrationen i Sollefteå. Foto Ulla Öhman
Förstamajtåget i Sollefteå i år kom att handla nästan helt och hållet om sjukhuset. Foto: Ulla Öhman/SR

Niklas Säwén (S): Vi kan reparera förtroendet i Sollefteå

1:14 min

Det är med politik och politiska förslag som vi kan få människor att rösta på oss igen, säger ordföranden för socialdemokraterna i Sundsvall. Men Sollefteåborna tror på ett stort tapp för S i landstinget.

– Det tror jag kommer att påverka socialdemokraterna väldigt mycket, men man får väl se hur det går det här sista året, säger Barbro Mikaelsson från Sollefteå.

– Det blir en väldigt stor fråga. Det blir lite fajt och lite snack om man ska välja för parti, säger Erika Molinder från Näsåker

Det tror jag kommer att påverka socialdemokraterna väldigt mycket.

Men trots att ett par opinionsmätningar  pekar mot ett större tapp för socialdemokraterna i Sollefteå och Ådalen så tror ordföranden för Socialdemokraterna i Sundsvall Niklas Säwén att partiet fortfarande är intressant för många väljare även i Ådalen.

– Partiet kommer säkert att förlora en del röster men  den politik man för kommer ändå att locka en del tillbaka. Det viktiga är att vi svarar på medborgarnas konkreta frågor om vården:

– Medborgarna vill veta hur vården ska bli mer tillgänglig, hur den ska komma närmare medborgarna och hur köerna ska minska.

Jag tror ändå att det är med politik och politiska förslag som vi kan övertyga människor om att rösta på oss igen.

– En del kommer säkerligen inte att rösta på oss på grund av de tuffa beslut vi fattat.  Men jag tror att även människor i Ådalen kommer att vilja stärka hälsocentralerna och korta köerna och fortsätta arbeta för en jämlik vård i hela länet.

Om den svekdebatt som varit kring frågan om akutsjukhusen och hur Sollefteåborna ska kunna lita på Socialdemokraterna igen säger han:

– Det är ju uppebart att vi inte var tillräckligt tydliga i förra valrörelsen. Men vi har ju lärt oss av den här mandatperioden också. Jag tror ändå att det är med politik och politiska förslag som vi kan övertyga människor om att rösta på oss igen.

– Vi kommer också att ställas mot alternativ och flera av de stora borgerliga partierna ger ju inget löfte om att återställa verksamhet i Sollefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista